Mutatjuk, kell-e hűvös időtől tartanunk október első felében

2022. október. 07 15:32

A következő időszakban Európa időjárását nagyrészt anticiklon határozza meg, az átvonuló hidegfrontok markáns átalakulást nem hoznak.

Kontinensünk nagy részének időjárását jelenleg még egy hatalmas kiterjedésű anticiklon alakítja. Az átlagosnál enyhébb és szárazabb az idő. Tartósabb eső csak Kelet-Európában, illetve az Atlanti-óceán partvidékén fordul elő.

A hétvégén egy gyenge hidegfront vonul át Közép-, és Kelet-Európa felett, amely az átlagos szint környékére csökkenti a hőmérsékletet, de jelentősebb esőzést nem okoz. Nyugat-Európában folytatódik az átlagosnál enyhébb időjárás.

Kedden újabb hidegfront vonul át kontinensünk felett, amely a hét közepére a szokásosnál már kissé hűvösebb időt hoz, de jelentősebb, tartósabb esőzés annak a frontnak az átvonulásával sem jár.

A következő hétvégén várhatóan Nyugat-Európát markáns ciklon éri el, amely arrafelé kellemetlen, szeles, hűvös, gyakran csapadékos időt okoz. Közép-Európa fölé viszont a ciklon előtt kifejezetten enyhe levegő érkezik, ennek köszönhetően a csúcshőmérséklet több helyen a 20 fokot is meghaladhatja.

Térképek forrása: wxcharts.com

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Estétől melegfronti hatás várható. Emiatt jelentkezhet szédülés, fejfájás, ízületi panasz. Álmatlanul forgolódhatunk éjszaka.

A légnyomás csökken.