Szomorú rekord: az idei volt a jegyzett legmelegebb szeptember Grönlandon

2022. október. 11 23:47

Igencsak szélsőséges időjárást hozott az idei szeptember a szigeten, az 1991-2020 közötti normál időszakhoz képest nagy területen 8 fokkal is melegebb volt a hónap.

Grönland az 1979-től rendelkezésre álló adatsorok tükrében a valaha jegyzett legmelegebb szeptemberét tudhatja maga mögött. A középső régióban nagy területen 8 fokkal is melegebb volt a hónap a megszokottnál – adta hírül a Copernicus Climate Change Service. A szomorú eredményhez jelentősen hozzájárult az eddig példátlanul későn, szeptember 2. és 5. között kialakult hőhullám, mely komoly melegedést és ezzel párhuzamosan rendkívüli olvadást okozott az NSIDC jelentése alapján.

A térségre rájár a rúd, a jövő héten ugyanis újabb jelentős hőhullám várható: a megszokottnál 15-18 fokkal is melegebb napok jöhetnek a szigeten, és lesz olyan terület, ahol nem süllyed fagypont alá a hőmérséklet.

Kép forrása: Copernicus Climate Change Service/ECMWF

Az alábbi térkép a várható hőmérsékleti anomália értékét mutatja be az 1979-2010-es időszak alapján megszokottnak nevezhető értékekhez képest, jövő hét keddre vonatkozóan.

Térkép forrása: WXCHARTS.com

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás