Az októberi hóvastagság tényleg hatással van a téli hómennyiségre?

2022. október. 14 20:23

A legfrissebb adatok és kutatások azt mutatják, hogy a vastagabb októberi hótakaró az egész tél hóviszonyaira jelentős hatással bír.

A Szibériában lehulló nagyobb hómennyiség ősszel instabillá teszi az un. sarki örvényt, elősegítve a szélsőségesebb (hidegebb) téli időjárási mintázatot.

A vastagabb októberi hótakaró hogyan hoz több havat és hideget télen? Mire számíthatunk ezen a télen?

A sarki örvény valójában egy nagyon nagy ciklonként viselkedik, lefedi az egész északi sarkot egészen a közepes szélességekig. A légkör minden szintjén keresztül összekapcsolódik, a felszíntől egészen a sztratoszféra tetejéig. A különböző magasságokban azonban eltérő alakja van.

Az erős sarki örvény általában erős sarki keringést jelent. Ez általában bezárja a hidegebb levegőt a sarki régiókba, enyhébb körülményeket teremtve az Egyesült Államok és Európa nagy részén.

Ezzel szemben a gyenge sarki örvény gyenge jetstreamet hozhat létre. Így a hideg levegő a sarki régiókból az Egyesült Államokba és/vagy Európába szökhet.

Az őszi időjárás hatással lehet a sarki örvényre ha kiterjedt hótakarót épít Szibériában. Több tanulmány is bebizonyította, hogy az októberi szibériai hótakaró vastagodása befolyásolja a sztratoszférikus sarki örvényt, méghozzá gyengíti azt. A hótakaró miatt erősebb téli magasnyomású rendszer alakulhat ki a térség felett. Az erősebb magasnyomású terület ezután hatással van a poláris örvényre, mivel segít több energiát felküldeni a sztratoszférába.

És most nézzük meg, idén ősszel mi a helyzet Szibériában?

Ezt láthatjuk, ha megnézzük Rutgers hótakaró-anomália elemzését. Ez az ábra mutatja a hótakarót normálistól való eltérését az északi féltekén.

Szibéria keleti felén nagy területen megnövekedett idén októberben a hótakaró. A hótakaró kiterjedése Eurázsia felett valamivel több, mint 7 millió négyzetkilométer, ami az év ezen időszakában átlag feletti.

Az alábbiakban a 16 napos hó előrejelzést tekintve a hó mélységének és kiterjedésének érdemi növekedését láthatjuk. A kék színek a havazást és a hóvastagság növekedését jelzik. Észak-Amerikától Szibériáig minden területen kiterjeszti a hóborítottságot.

Ez a kedvező nyomásmintának köszönhető. Előre tekintve a hónap végéig, nagy valószínűséggel ez a minta meg is marad. Egy magasnyomású anomália a sarkkör felett és egy alacsonynyomású terület mellette Kelet-Szibéria felett.

De mit mutat a hosszútávú előrejelzés a tél elejére és a poláris örvényre, és vannak-e jelek a szibériai hó kiterjedésének lehetséges hatásaira?

Közvetlenül a decemberre előre jelzett sztratoszférikus nyomás anomáliában szokatlan mintát láthatunk. Magasabb nyomás előrejelzést láthatunk, ami a normálnál gyengébb sarki örvényre és gyengébb poláris keringésre utal. A sztratoszférára előrejelzett hőmérsékleti anomália magasabb hőmérsékletet mutat a sarkkör nyugati felében is. Ez az előrejelzés potenciális zavarokat jelez a sarki örvényben 2022/2023 tél elején, és instabil felszíni nyomásmintát is okoz. Végül a 2022/2023 késő őszre és kora télre előrejelzett felszíni nyomás anomáliáját tekintve ténylegesen láthatjuk a gyengébb poláris keringés várható hatásait. Magasnyomású anomália látható a sarkkör körül, különösen az Atlanti-óceán északi részén és a Csendes-óceán északi részén. Ez az időjárási mintázat az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában is alacsony nyomást generál. Ez tipikus nagy havazásos helyzet.

Összefoglalva, az adatok szerint az októberi hótakaró megnövekedése Szibéria felett erősebb magasnyomású rendszert eredményez a régiókban. Ez a magasnyomású rendszer segít több függőleges energiát küldeni a sztratoszférába télen. Ez az energia gyengítheti és megzavarhatja a poláris örvényt és a poláris keringést.

Amennyiben a sarki örvény gyengébb állapotban lép be a télbe, akkor érzékenyebb a teljes összeomlásra. Ahogy a nyomásrendszerek erősödnek, és több energia jut felfelé a sztratoszférába, elérheti azt a pontot, ahol a poláris örvény teljesen összeomolhat. Ezt nevezik hirtelen sztratoszférikus felmelegedési eseménynek, amely a sztratoszféra erős felmelegedését és a sarki örvény ezt követő összeomlását jelenti. Ezáltal a hideg levegő a sarkvidék térségéből a délebbi szélességek felé áramolhat ki.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Változékony időjárásra számíthatunk, a Nyugat-Dunántúlon hidegfronti, másutt melegfronti hatással. A frontérzékenyek szervezetét megviselheti ez az időjárási helyzet. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás emelkedik.