A megszokottnál jelentősen szárazabb és melegebb volt az idei október

2022. november. 03 13:11

2022 októbere mind a csapadék, mind a hőmérséklet tekintetében befért a TOP 10-be: a 8. legszárazabb és 9. legmelegebb októbert tudhatjuk magunk mögött.

Az év nagyobb része már eltelt, a mögöttünk lévő időszakról pedig bizonyossággal kijelenthetjük: nem egy átlagos éven vagyunk túl. A 2022-es év döntő részét uraló aszály, a hőhullámok sorozatától terhelt, rekord meleg nyár mind emlékezetesek maradnak. Az ősz első hónapja meglepetést okozott, a megszokottnál hűvösebb szeptemberi napok követték az elmúlt 122 év legforróbb nyarát, mely jelenség ugyanakkor szintén az éghajlatváltozás következtében megváltozó áramlási viszonyokkal hozható összefüggésbe. Az október ismét a normálnál jóval melegebbnek bizonyult.

Az adatsorok 1901-es kezdete óta az idei volt hazánkban a 8. legszárazabb és 9. legmelegebb október – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A 9,5 milliméteres, országos átlagos csapadékösszeg jelentősen elmarad a megszokott októberi értéktől, az 1991-2020-as normál mindössze 20%-át teszi ki. Az Észak-Dunántúlon és az Alföldön nagyobb területen maradt 5 milliméter alatt a teljes havi csapadékösszeg, és több olyan mérőhely is akadt, ahol gyakorlatilag nem esett az eső, az 1 millimétert sem érte el a havi csapadék: a Hármas-Körös környékén az idei volt a legszárazabb október a XX. század kezdete óta.

2022. október havi csapadékösszeg (automata mérők alapján, előzetes adatok). Fehér pontozott terület: Hármas-Körös. Forrás: OMSZ

A csapadék térben és időben hazánk legváltozékonyabb paramétere, melybe belefér a megszokottnál jelentősen csapadékosabb és jelentősen szárazabb évek egymásutánisága is. A Kárpát-medence térségében nem idegen fogalom az aszály. Az október havi csapadékösszegek 1901-től kezdődő adatsorára illesztett trendvonal ugyanakkor a csapadék hosszútávú csökkenését mutatja, az elmúlt 122 évben 27%-kal csökkent a hónapban jegyzett csapadékmennyiség országos átlagban.

Októberi csapadékösszegek 1901-től. Forrás: OMSZ

2022 októberének középhőmérséklete országos átlagban 12,4 fok volt, mely 1,7 fokkal magasabb a megszokottnál. A hónap nagyobb részében 20 fokot is meghaladó csúcshőmérséklettel, sok napsütéssel teltek a napok, a ködös, borongós hónapzárást leszámítva.

Az október havi középhőmérséklet 1901-től kezdődő adatsorára illesztett trendvonal a középhőmérséklet hosszútávú növekedését mutatja, az elmúlt 122 évben +0,9 fokkal melegedett az ősz második hónapja országos átlagban.

Októberi középhőmérséklet adatsora 1901-től. Forrás: OMSZ

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Estétől melegfronti hatás várható. Emiatt jelentkezhet szédülés, fejfájás, ízületi panasz. Álmatlanul forgolódhatunk éjszaka.

A légnyomás csökken.