Több megyében jelentős esőre figyelmeztetnek

2022. november. 04 11:35

Hullámzó frontnak köszönhetjük a borult, esős időt. A csapadékzóna kelet felé mozog; pénteken zömmel hazánk nyugati felén várható eső, szombaton keletre is elér az esőzés.

Ma napközben nyugat felől egy hullámzó front éri el hazánk térségét, melynek hatására az északnyugati megyékben a napi csapadékösszeg meghaladhatja a 20 millimétert. Az intenzívebb csapadékgócokat a nyugati megyékben délután néhol villámlás kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki nagyobb mennyiségű eső miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyére, a pénteki napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombatra a csapadékzóna tengelye a középső országrészre helyeződik, ekkor ezen a területen várható 20 millimétert meghaladó csapadékösszeg. Szombaton a Dunántúl magasabban fekvő helyein (kiemelten Bakony, Kőszegi-hegység), valamint a Balaton térségében viharos széllökések (60-70 km/óra) is kísérhetik az északi szelet.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes jelentős eső miatt Budapesten és Pest megyében, továbbá Bács-Kiskun, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Tolna megyében szombaton.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán ciklon érkezik. Változékonyabbra fordul az időjárás.
Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.
A légnyomás nem változik.