Mutatjuk, milyen időjárással köszönti Európa az újévet

2022. december. 28 14:44

Az előttünk álló másfél hétben nem mindennapos időjárásra számíthatunk. Európa középső és keleti területein több napon rekord enyhe időre van kilátás.

Európa középső területi felett kedden hidegfront vonult át. Hatása nagyon gyorsan elmúlt, hiszen szerdán délben Nyugat-Európában és régiónkban is az átlagosnál 2-4 fokkal enyhébb levegő tartózkodik. A front hidegebb légtömege a Kelet-európai-síkságra és a Fekete-tenger térségébe szorult vissza.

A hét második felében az Atlanti-óceán partvidékén egy újabb ciklon jelenik meg, amely a kontinens nagy része fölé Afrikából rendkívül enyhe léghullámokat szállít. Európa középső és keleti területeire az átlagosnál akár 12-16 fokkal is melegebb légtömeg érkezhet, amely több helyen rekord meleg időt fog okozni az óév utolsó napján és újévkor is. Az Alpokban még 2500-2700 méteres magasságban is olvadni fog.

Január első napjaiban Nyugat-Európába kissé hűvösebb levegő áramlik, a hőmérséklet az átlagos szintre esik vissza. Közép-, és Kelet-Európa fölé viszont továbbra is nagyon enyhe levegő áramlik. Nem lesz ritka a 15 fok körüli maximumhőmérséklet és még éjszakaként sem kell fagyra számítani.

A jövő hét vége felé sem várható lényeges időjárás-változás. Európa szerte folytatódik az átlagosnál enyhébb és szárazabb időjárás. A jelentősebb csapadékot hordozó frontok az Atlanti-óceán partvidékét fogják öntözni, az Ibériai-félszigeten akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak.

Térképek forrása: wxcharts.com

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.