Harvey épp most csap le Texasra

2017. augusztus. 26 5:16

Harvey, a trópusi vihar az elmúlt 24 órában még erőt gyűjtött a Mexikói-öbölben, hogy aztán 3-as erősségű hurrikánként érjen partot Texas államban.

A félelmetes erejű örvény az éjszaka elérte Texas partjait. Ezután több napig hullámzik és rostokol a szárazföld felett, ami katasztrofális áradásokhoz fog vezetni Texas államban. Egy hét alatt akár 1000 mm is hullhat belőle. Ennyi Magyarországon egy év alatt sem esik le.

A becsült szélsebesség a hurrikán belsejében 180 km/óra, mely iszonyatos pusztítást végez majd a partvidéki területeken. Északnyugat felé halad 16 km/óra áthelyeződési sebességgel.

A hurrikán szeme környékén hurrikán fokozatú, távolabb trópusi vihar erősségű a szél, ott “mindössze” 90 km/órás széllökéseket mértek. A csapadéksávok már a partok felett spirál alakban örvénylenek. A vízszint már most az átlagos dagály szint felett van 50 cm-rel és tovább növekszik.

Texasban 9 éve nem volt ilyen erős szelekkel partot érő hurrikán. 2008-ban partot érő Ike nevű hurrikán csak kettes erősségű volt. Érkezése 21 halálos áldozatot követelt. 2005-ben Floridában ért partot Wilma, ami hasonlóan erős volt, mint Harvey.

Texasban 47 éve nem ért partot ilyen erősségű hurrikán. Nagy esőzéssel és hatalmas széllel óriási hullámokat korbácsol.

A nemzetközi űrállomásról is jól látszik a markáns légköri jelenség.

 

A lakosság készül az életveszélyes fenyegetésre. Felvásárolják az összes élelmiszert a boltokban.

 

Bedeszkázzák az ablakokat, kirakatokat, hogy a hatalmas szélnyomás ne törje be őket.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Holnap egy mediterrán ciklon érkezik, mely előtt melegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Ennek hatásásra kialakulhat fejfájás, ingerlékenység, alvászavar, vagy bármilyen gyulladás.

A légnyomás csökken.