Jelentős havazásra, hófúvásra és zivatarra figyelmeztetnek

2023. január. 18 12:29

Szerda estétől délnyugat felől újabb mediterrán ciklon csapadékzónája érkezik, melyből ismét sokfelé elered az eső.

Csütörtök hajnaltól északnyugat felől az esőt a Dunántúlon, majd reggeltől a főváros térségében, valamint az Északi-középhegység nyugati felén egyre nagyobb területen havas eső, havazás válthatja fel. Elsősorban a magasabban fekvő helyeken (300 méter felett) érdemi hótakaró kialakulása valószínű, kiemelten a Dunántúli-középhegység, Budai-hegység, Dunakanyar hegyei, Börzsöny térségében 10 centimétert is meghaladhatja a csütörtök estig lehulló friss hó mennyisége. Síkvidéken a fagypont körüli, kevéssel afölötti hőmérsékleti értékek miatt jóval bizonytalanabb a kialakuló hóréteg vastagsága, elsősorban Zala, Somogy, Veszprém, Komárom-Esztergom megyék, illetve a Dunakanyar térségében több centiméteres olvadozó, tapadó hóréteg is összejöhet. A Dunántúli-középhegységben az erős, olykor viharos északi szél hófúvást is eredményezhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre vonatkozóan hófúvás veszélye miatt Veszprém megyére vonatkozóan. 5 centimétert meghaladó friss hóréteg kialakulása miatt Komárom-Esztergom, Veszprém és Nógrád megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Csütörtök napközben a keleti, délkeleti határvidék közelében a záporok mellett zivatarok is kialakulhatnak, melyekhez a szerdaihoz hasonló kísérőjelenségek társulhatnak. Zivatarok kialakulásának veszélye miatt Hajdú-Bihar és Békés megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes csütörtökön.

Az északi, északnyugati irányba forduló szelet a Dunántúl nyugati felén erős, viharos (55-65 km/órás) széllökések kísérhetik. A 24 óra alatt lehulló csapadék mennyisége csütörtökön az északnyugati határvidék kivételével nagy területen 10-20 milliméter között, hozzávetőlegesen a Kaposvár-Miskolc városok sávjában lokálisan 20 milliméter felett alakulhat.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Kedden érkezik a következő front. Addig nem kell fronthatásra számítani.
A sok eső és a lehűlés miatt jelentősen csökkent a pollenszórás.

A légnyomás csökken.