Mutatjuk, hogyan éri el Európát a tavasz első hulláma

2023. február. 14 11:24

A következő napokban kontinensünk egyre nagyobb részén tavasziasra fordul az időjárás. Térképeken mutatjuk be, hogyan érkezik meg a változás.

Európa időjárását a következő néhány napban még egy hatalmas kiterjedésű anticiklon határozza meg. Az éjszaka képződött pára és ködfoltok feloszlását követően általában napos, száraz idő a jellemző. A hőmérséklet több fokkal a február közepén szokásos felett alakul. Hidegebb légtömeg csak a Kárpátok vonulatain kívül látható, Kelet-Európa felett.

Pénteken egy ciklon jelenik meg Skandinávia felett, amely Európa nagy része fölé továbbra is kifejezetten enyhe léghullámokat szállít az Atlanti-óceán felől. A ciklon hatására nagy területen megerősödik a szél és záporok kialakulására is többfelé számítani kell.

Vasárnap egy hidegfront vonul át Közép-, és Kelet-Európa felett, amely a jövő hét első napjaiban néhány fokkal hidegebb levegőt hoz térségünk fölé, de nagyobb lehűléstől nem kell tartanunk.

Jövő hét közepére ismét anticiklon húzódik a kontinens nagy része fölé, megint melegedés kezdődik. Csapadékosabb, szelesebb időre előreláthatólag csak a Skandináv-félsziget térségében kell számítani.

Térképek forrása: wxcharts.com

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Ma fokozatosan megszűnik a fronthatás. A kellemetlen tünetek elmúlnak. Felszakadozik a felhőzet, és erős lesz az UV sugárzás. Érdemes fényvédő krémet használni a déli órákban. A pollenterhelés a zivatarok és a lehűlés hatására lecsökkent.