A mikroműanyagok felgyorsítják a szúnyogok szaporodását

2023. május. 17 13:54

A városi csatornákban, folyókban lévő műanyaghulladék elősegíti a szúnyogok gyors fejlődését és reprodukcióját.

A biszfenol A vagy BPA káros hatása az emberi egészségre jól ismert. A műanyagok, festékek és egyéb termékek lágyítására széles körben használt vegyszer az emberi szervezetbe kerülve megzavarja az endokrin rendszert a hormonok működésének zavarásával, és hatással van a magzatok, csecsemők és gyermekek agyára és prosztata mirigyére. Számos tanulmány kimutatta, hogy a vegyszer magas vérnyomást, cukorbetegséget és szív- és érrendszeri betegségeket okozhat felnőtteknél.

Egy új kutatás azonban más területen is kimutatta a vegyi anyag hatását. Nevezetesen a BPA jelentősen lerövidítheti a déli házi szúnyogok (Culex quinquefasciatus) szaporodási idejét, amely a nyugat-nílusi vírus, a Rift-völgyi láz vírus és a madárhimlő egyik fő hordozója a trópusi és szubtrópusi országokban. Ezáltal egy évben a szúnyogok több nemzedéke kelhet ki a petékből.

Ez aggodalomra ad okot, mivel a legtöbb városi szennyvízcsatorna, amely a szúnyogok szaporodási helyeként szolgál, eltömődik a BPA-val teli műanyaghulladéktól. A Springer által az Environmental Science and Pollution Research folyóiratban publikált kutatás során négy indiai szaporodási hely vízmintáját vizsgálták, és magas BPA-koncentrációt (0,86-1,14 mg/l) találtak bennük. Ezeken a szinteken a vegyszer 13-ról 10 napra lerövidíti a szúnyogok kifejlődési időtartamát.

A felfedezés egyedülálló, mivel a mai napig ismert, hogy a BPA általában károsítja a vízi szervezetek szaporodását és fejlődését. A BPA-expozíció késlelteti a lárvafejlődést és a bábozódás idejét a közönséges gyümölcslégyben (Drosophila melanogaster).

A Drosophila ananassea-ban, egy másik fajta gyümölcslégyben a BPA nagy dózisai hétről kilenc órára növelik a kifejlődés időtartamát. A nagy dózisú BPA számos fenotípusos rendellenességet is okoz a felnőtt egyedeknél, ideértve az aszimmetrikus antennákat, a miniatűr arisztákat, az aristák hiányát és másokat.

Ezzel szemben a déli házi szúnyogok a vegyület jelenlétében jól boldogulnak. A szúnyog lárvái elviselik a BPA-t anélkül, hogy halálos hatást okozna számukra 5 mg/l koncentrációig, ami jóval magasabb, mint a környezetben általában megtalálható.

A kutatók által vizsgált négy szaporodási hely átlagában 1 mg/l BPA-n fejlődött kifejődött egyedek normálisak, és nem mutatnak szignifikáns különbséget a táplálkozás és a termékenység tekintetében.

 

Az élet körforgása

A szúnyogok fejlődésének négy szakasza van: pete, lárva, báb és kifejlett szúnyog. A BPA jelentős hatással van a peték és lárvák fejlődésére. A nőstény szúnyogok a víz felszínére vagy lebegő nedves tárgyakra rakják tojásaikat négy nappal a vérszívás után. Az áprilisi, májusi nyári záporok idején a peték 36 óra elteltével kelnek ki.

BPA jelenlétében a keltetési idő 18 órára csökken. A lárvák ezután négyszer vedlenek, hogy bábokká fejlődjenek. A vedlésközi időszak a normál 60 óráról 48 órára csökken BPA jelenlétében. A BPA-nak nincs hatása a báb állapotra, az életciklus utolsó 50 órájában, amikor a vízi szervezet felnőtt szúnyogtá változik.

A nyár csúcsán, amikor a hőmérséklet 30 és 36 Celsius fok között ingadozik, a szúnyog életciklusa 12 napon belül befejeződik. Ezt a BPA kilenc napra rövidíti. A szúnyogoknak általában két nemzedéke születik egy hónap alatt, a BPA-val szennyezett területek 30 naponként, három teljes nemzedék kifejlődését tesz lehetővé.

Az életciklus lerövidülése azért következik be, mert a BPA erősen befolyásolja a lárvák fiziológiáját. A tanulmány felfedezte, hogy a BPA-s szennyvízben kifejlődött lárvák három további fehérjesávval és magas foszfolipáz A2 enzimmel (a rovarimmunitásért és a lárvák növekedéséért felelős) rendelkeznek, ami felgyorsította a lárva lárvák fejlődését.

A BPA növeli a 20-hidroxi-ekdizon (20HE) kiválasztását is, amely egy szteroid hormon, és komoly szerepet játszik a rovarlárvák vedlésében, és ez lerövidíti a lárva és a báb állapot közötti időtartamot.

A hormon közvetlen hatással van számos, a szúnyog kifejlődésében részt vevő génre. BPA jelenlétében a 20HE által specifikusan befolyásolt gének, például az EcR és az E75 kétszeres sebességű termelődést mutatnak, és ez gyors vedlést és növekedést tesz lehetővé.

műanyag szennyezés

A tanulmány eredményeinek várhatóan messzemenő következményei lesznek, mivel a BPA-t világszerte nagy mennyiségben gyártják, és ipari mennyiségű kibocsátása a felszíni édesvizekben mindannyiunk számára ismert szennyezőforrás. Bár a vegyszer gyorsan lebomlik, mindig jelen van a környezetben, és az élőlények könnyen ki vannak téve ennek.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem terheli fronthatás a szervezetet.
Emelkedik a légnyomás.