Vízgazdálkodási ötletek a kertedbe

2023. március. 24 10:30

Az egyre hosszabbodó aszályos periódusokat követően egyszerre, nagy mennyiségben kapjuk az esőt – mindez az éghajlatváltozás következménye. Hogyan tudjuk leginkább hasznosítani a csapadékot?

A víz egyre nagyobb érték, megtapasztalhattuk ezt az elmúlt nyáron is: a perzselő forróság az évszázad aszályával karöltve érkezett, megadva a kegyelemdöfést kerti növényeink számára. Több településen locsolási tilalom is életbe lépett, sok helyen még a fúrt kutak is kiapadtak, így nagy próbatételt jelentett a 2022-es nyár. Az elkövetkező években a modelleredmények alapján sajnos a tendencia nagy valószínűséggel folytatódik, fel kell készülnünk rá, hogy gyakrabban találkozunk hasonlóan mostoha körülményekkel.

Tavasszal sokan kertünk kialakításán gondolkodunk, és ekkor jön el az ideje a föld kondicionálásának: ha a nyári aszályban kezdünk locsolni, nagyságrendekkel kevesebbet tehetünk növényeinkért, mint egy tavasztól jó állapotban tartott talajjal tehettük volna. Érdekes tény, hogy a kiszáradt talajra érkező, nagy eső kevésbé hasznosul, ugyanis az ilyen talaj sokkal lassabban képes elnyelni a csapadékot és inkább az a jellemző, hogy a víz nagyobb része elfolyik ahelyett, hogy a kertünket táplálná – ekkor már az égi áldás is kisebb eséllyel jelent tartós megoldást. Érdemes tehát már kora tavasztól locsolni, amennyiben azt tapasztaljuk, hogy elmarad a jelentősebb eső. A nyári időszakban az esővíz hiányát és a talaj folyamatos száradását nem fogjuk tudni teljes mértékben kiküszöbölni, de nem mindegy, milyen tartalékokkal rendelkezik a talaj és a megpróbáltatás milyen általános állapotban éri növényeinket.

Mindenek előtt át kell gondolnunk az esővíz kezelésével kapcsolatos megoldásainkat. Sok településen kifejezetten előírás, hogy a telektulajdonosok igyekezzenek minél több esővizet saját telkükön belül elszikkasztani, mégis sok helyen láthatunk utcai árokba kivezetett vízelvezetést; később, a szárazságra válaszul pedig locsolásba kezdünk. A csapadék eloszlása a szélsőségek felé tolódik a jövőben, a várt mennyiség hosszabbodó aszályos periódusokat követően összeadódva, rövid idő alatt hullik le, mindent meg kell tehát tennünk annak érdekében, hogy a kincset érő esőből minél többet eltároljunk, vagy hasznosítsunk egyből a talaj mélyebb rétegeiben.

 

Vízgazdálkodás – növényzettel

A legjobb, ha rögtön át is formáljuk elképzeléseinket a szép kert fogalmát illetően. A természet ugyanis csodásan segíti saját magát: az örökzöld plusz gyep kombináció helyett a változatos növényzettel beültetett kert saját mikroklímát teremt, és jóval kisebb emberi közreműködéssel is képes fenntartani saját magát. Ha a talajt nem perzseli közvetlenül a nap, a kiszáradás sokkal később következik be, ennek megfelelően kevesebb locsolásra lesz szükség és a kilocsolt víz is jobban hasznosul. Válasszunk a hőnek jól ellenálló, szárazságot tűrő, középmagas fákat, melyek nem borítják árnyékba teljesen a kertet, de megvédik az alacsonyabb növényeket a perzselő napsugaraktól.

 

Esővízgyűjtő tartály

Népszerű megoldás a felszíni esővízgyűjtő tartály, mely valóban jó útja az esővíz tárolásának és ma már akár a kert díszévé is válhat maga a tartály. Bár az eltárolt mennyiség általában mindössze egy-egy locsolásra elegendő, a kisebb kertek tulajdonosai számára nagyszerű tárolási lehetőséget jelent.

 

Föld alatti ciszterna és szikkasztórendszerek

Nagyobb költséget jelent, mégis több szempontból hatékonyabb a földbe leásott vízgyűjtő tartály. Ebben az esetben a tárolt mennyiség jóval nagyobb lehet, így több locsolásnyi vizet is nyerhetünk.

Szikkasztórendszerek esetén már megvalósulhat a föld jó állapotban tartása is, ugyanis ekkor nem feltétlen vár kilocsolásra a felhalmozott mennyiség, hanem a földbe szivároghat folyamatosan az esővíz.

 

Drain csövezés

Egyszerűbb, kisebb költséggel házilag is kivitelezhető módszer a drain csövezés, mely geotextíliával bevont, perforált cső lefektetését jelenti. Jelentősen növelhetjük a felületet, ha kavicságyba fektetjük a csövet.

Előnye, hogy nagy felületen megvalósítható a talaj kondicionálása, akár kertünk teljes hosszában fektethetünk csövet. Mivel a föld alatt történik a víz szikkasztása, a felszíni locsoláshoz képest a párolgással járó veszteség kiküszöbölhető, ez a mennyiség is a talajban marad, és segítünk is a talajnak, hogy esős időben ne csak a felszínről leszivárgó mennyiség maradhasson helyben. Természetesen körültekintően kell eljárni a nyomvonal tervezése során, mivel a víz amennyire az élet alapja, úgy épületeinkben kárt is tehet – sose menjünk az alap szintje alá, illetve több méter távolságot kell hagyni az épületektől. Az épülethez közel eső szakaszon érdemes perforáció nélküli csővel indulni. Gondolnunk kell a lejtés kialakítására is, hogy a víz oda folyjon, ahová szeretnénk.

A kavics beöntése során a cső helyben tartása érdekében a képen ideiglenes eszköz a gyephézagos rács.

A lépcső az eltévedt sünöknek is jól jön – ha több napig tart az ásás.
A képeket Baráth Enikő, a Kiderül.hu munkatársa készítette.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem terheli fronthatás a szervezetet.
Emelkedik a légnyomás.