Kerted tervezésekor gondolj a beporzó rovarokra

2023. március. 12 22:53

Márciusban már mindenki a tavaszt várja, ebben az időszakban újult erővel vágunk bele kertünk szépítésébe. Íme néhány szempont, hogyan tudsz egyúttal segíteni is a természetnek.

Beporzó rovarok nélkül az emberiségnek két éve lenne hátra – hallhattuk sokszor, talán kétkedve; a megállapítás azonban közel jár az igazsághoz. Az MTA Ökológiai Kutatóközpont közlése alapján a zárvatermő növények 87,5%-a igényli az állati beporzást, emellett a gazdasági növények 70%-a szintén nem fordulna termőre beporzás nélkül. A természet apró, szorgos munkásai nélkül nem adnának gyümölcsöt a gyümölcsfáink; de le kellene mondanunk a kávéról, teáról és a csokoládéról is. Állati eredetű táplálékaink a takarmánynövényeken keresztül szintén függnek a beporzóktól. Az elmúlt években, évtizedben ugyanakkor drámai mértékű csökkenés ment végbe a beporzók egyedszámát tekintve, a probléma pedig globális szintű. Ennek oka sokrétű, de főként a környezetszennyezés, a mezőgazdasági eredetű különféle méreganyagok, permetszerek használata, valamint az élőhelyvesztés hozhatóak fel kiváltó tényezőként.

Saját kertünkben is rengeteget tehetünk a természet megsegítése érdekében. Az alábbi poszteren láthatjuk, mennyire steril a ma közkedvelt gyep és örökzöld párosítás, míg a cserjékkel és árnyékot adó, lombos fákkal beültetett kert valóban az élet színtere. Át kell formálnunk a szép kert fogalmát érintő elképzeléseinket; ugyanakkor egyáltalán nem kell rendezetlen környezetben élnünk. Már azzal is sokat segítünk, ha térkő helyett gyephézagos rácsot teszünk le kocsibeállóként; ha csökkentjük a lebetonozott felületeket; ha sokféle, nem egyszerre virágzó növényt ültetünk, melyek tavasztól őszig táplálékot nyújtanak a beporzóknak; ha figyelünk rá, hogy ne invazív fajokat ültessünk, melyek kertünkből kiszabadulva veszélyeztetik a honos vadnövények által kínált táplálékforrást. Nagyon hasznos, ha foltokban hagyjuk megnőni a természetes növényzetet, vadvirág magkeverékkel beszórva; ezt tehetjük magas ágyásban is, így kertünk összképe nem lesz rendezetlen. A vadméheknek készíthetünk méhecskehotelt is, ugyanakkor nemcsak a házi- és vadméhek végeznek beporzást, hanem például a lepkék és különféle bogarak is.

Zsoldos Márton, Dedák Dalma, Magyar Rovartani Társaság

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás