Aggasztó képet fest az éghajlatváltozásról a legfrissebb WMO-jelentés

2023. április. 27 18:29

Egyre távolabb kerülünk a kijelölt másfél fokos cél megvalósíthatóságától: a globális átlaghőmérséklet emelkedése töretlenül folytatódik.

Április 21-én tette közzé legfrissebb jelentését a Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization, WMO), melyben az éghajlat 2022-es állapotát mutatja be a mért adatok alapján. Sajnos a tendencia továbbra is aggasztó, ahogy azt az alábbi ábrán is láthatjuk – a globális átlaghőmérséklet tovább emelkedett, az elmúlt nyolc év (2015-2022) egyben a nyolc legmelegebb év is az adatsorok 1850-es kezdete óta annak ellenére, hogy az elmúlt három évben a La Niña hűsítő hatása is érvényesült. 2022-ben az éves globális átlaghőmérséklet a szárazföldi és óceánfelszíni felületeket is beleszámítva 1,15 fokkal haladta meg az iparosodás előtti időszak átlagát (1850-1900); igen közel vagyunk tehát az 1,5 fokos lélektani határhoz – melynek átlépését követően komoly veszélybe kerül a biztonságos éghajlati jövőkép.

A globális átlaghőmérséklet eltérése az iparosodás előtti (1850-1900) szinthez képest 1850 és 2022 között, hat globális adatbázis mérési eredményei alapján. Forrás: WMO

A területi eloszlást tekintve jól látható, hogy erős pozitív anomália jellemzi Európát és Ázsiát, Afrika több régióját, Ausztrália északi területeit, illetve Észak-Amerika keleti partvidékét. Európában például az elmúlt nyár a legmelegebb nyár volt a mérések kezdete óta.

Szembetűnő a sarkvidékek melegedése is: a megszokottnál jelentősen melegebb viszonyok következtében az antarktiszi tengeri jég kiterjedése az eddig feljegyzett legalacsonyabb szintre csökkent. Emellett több európai gleccser olvadása is rekord mértékűnek bizonyult.

Éves átlaghőmérséklet eltérése a normáltól (1991-2020) a felszín közelében 2022-ben, hat globális adatbázis adatai alapján. Forrás: WMO

Töretlenül emelkedik az üvegházhatású gázok koncentrációja a légkörben, a hathatós lépések megtétele tehát egyre égetőbb.

A legfontosabb üvegházgázok koncentrációjának globális havi átlagai 1984 és 2021 között. Forrás: WMO

Rekord magas továbbá a tengerszint emelkedése, az óceánok hőmérséklete és savasodása is, mely tendencia várhatóan a következő évszázadokban is folytatódni fog. Az éghajlatváltozás kétségtelenül tömeges kihalási eseményt indít, szerte a Földön számos faj van veszélyben már jelenleg is. A rendszer tehetetlenségéből fakadóan a már zajló változás sokáig töretlenül folytatódik még akkor is, ha azonnali lépéseket tesz az emberiség a kibocsátások csökkentése felé. Növekszik a szélsőséges időjárási események gyakorisága; a világ nagy részét sújtják aszályok, árvizek és hőhullámok, és a jövőben is ezek fokozódására kell készülnünk.

Nem szabad azonban lemondanunk a lehetőségről, amely most még rendelkezésünkre áll. Az időablak szűkül – az utolsó pillanatokban vagyunk, amikor még tehetünk azért, hogy utódaink számára egy megváltozott klímájú, de még élhető bolygót hagyjunk örökül.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Estétől melegfronti hatás várható. Emiatt jelentkezhet szédülés, fejfájás, ízületi panasz. Álmatlanul forgolódhatunk éjszaka.

A légnyomás csökken.