Az újrahasznosítás növeli a műanyagok toxicitását

2023. május. 30 15:41

A műanyagok több mint 13.000 vegyi anyagot tartalmaznak, amelyek közül 3.200 veszélyes az emberi egészségre.

Lehet, hogy az újrahasznosítás nem csodaszer a műanyagszennyezés ellen, és egy új kutatás azt mutatja, hogy az eljárás valójában növeli a műanyagok toxicitását.

A műanyagok eredendően összeegyeztethetetlenek a körforgásos gazdasággal – áll a Greenpeace jelentésében, amelyet a Globális Műanyagszerződés kidolgozását célzó kormányközi tárgyalóbizottság második ülése előtt mutattak be. A megbeszélést Párizsban, Franciaországban tartják 2023. május 29. és június 2. között.

A műanyagipar, beleértve a fosszilis tüzelőanyagokat, a petrolkémiai és fogyasztási cikkeket gyártó cégeket, mint például a Nestlé, az Unilever és a Coca-Cola, továbbra is a műanyag-újrahasznosítást javasolja a műanyagszennyezési válság megoldásaként.

A jelentés készítői szerint a műanyagok több, mint 13.000 vegyi anyagot tartalmaznak, és ezek közül 3.200 veszélyes az emberi egészségre. Az újrahasznosított műanyagok gyakran nagyobb mennyiségű vegyszert tartalmaznak, amelyek megmérgezhetik az embereket és szennyezhetik az ökoszisztémákat.

A jelentés három mérgezési lehetőséget emel ki az újrahasznosított műanyagokban a toxikus vegyi anyagok felhalmozódására:

  • Közvetlen szennyeződés mérgező vegyi anyagoktól a szűz műanyagban
  • Permetszerek tárolására használt műanyag tartályok, hordók, amelyek bekerülnek az újrahasznosítási láncba és szennyezhetik a műanyagot
  • Az újrahasznosítási folyamat során, amikor a műanyagokat hevítik

A műanyaggyártó, -ártalmatlanító és -égető létesítmények leggyakrabban alacsony jövedelmű közösségekben találhatók szerte a világon, ahol magasabb a rákos megbetegedések, a tüdőbetegségek és a toxikus vegyi anyagoknak való kitettségük.

A műanyagkészletek növekedésével megnőtt a nagy tüzek kockázata az újrahasznosító létesítményekben, különösen azokban, ahol a műanyagokat használt akkumulátorokkal együtt tárolják.

Egy 2022-ben az Egyesült Államokban és Kanadában végzett felmérés rekordszámú, 390 tűzesetet talált a műanyag-újrahasznosító és hulladékkezelő létesítményekben.

Egy törökországi jelentés szerint az országban a műanyag-újrahasznosító létesítményekben keletkezett tüzek száma a 2019-es 33-ról, 2021-ben 121-re nőtt.

A 2023 áprilisáig tartó 12 hónapban nagy tüzeket jelentettek műanyag-újrahasznosító létesítményekben Ausztráliában, Kanadában, Ghánában, Oroszországban, Dél-Tajvanon, Thaiföldön és az Egyesült Királyságban, valamint Floridában, Indianában és Észak-Karolinában.

A műanyaggyártás drámai csökkentése nélkül lehetetlen lesz a műanyagszennyezés megszüntetése. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) becslései szerint a műanyaghulladéknak csak 9 százalékát hasznosítják újra világszerte. A helyzet csak tovább romlik, mivel az előrejelzések szerint 2060-ra a műanyaggyártás megháromszorozódik, és az újrahasznosítás minimális növekedését jósolják.

Az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja (UNEP) 2023. május 16-án közzétett jelentése szerint a globális műanyagszennyezés 80 százalékkal csökkenhet 2040-re, ha az országok és a vállalatok mélyreható politikai és piaci változásokat hajtanak végre a meglévő technológiák felhasználásával, valamint áttérnek a körkörös gazdaságra.

A közelgő párizsi tárgyalásokon a Greenpeace egy ambiciózus, jogilag kötelező erejű globális műanyagszerződést szorgalmaz, amely felgyorsítja és biztosítja a szükséges feltételeket a műanyagfüggőségről való igazságos átmenethez.

A Szerződésnek elő kell segítenie a biztonságosabb, mérgező anyagoktól mentes anyagokat és az újrafelhasználáson alapuló, hulladékmentes gazdaságot, új munkahelyek létrehozását e gyakorlatok támogatására, az ember és a bolygó egészségének védelmét, valamint az erőforrások felhasználásának minimalizálását.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem terheli fronthatás a szervezetet.
Emelkedik a légnyomás.