Az olajtársaságok képviselői tömegesen vesznek részt a klímakonferenciákon

2023. június. 14 9:58

A Párizsi Megállapodás, a 2016-ben elfogadott nemzetközi klímaegyezmény után az olajtársaságok lobbistái mindig jelen voltak az ENSZ klímatárgyalásain.

A Shell, az ExxonMobil és a Chevron olajóriások számos lobbistát regisztráltak a folyamatban lévő bonni klímaváltozási konferenciára. Jelenlétük indokolatlanul befolyásolhatja az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezmény (UNFCC)  kisegítő testületi (SB58) ülésének kimenetelét, amelynek célja az éghajlat-változási finanszírozás, az alkalmazkodás, a veszteségek és károk kezelésének megvitatása.

Az adatokat a Corporate Europe Observatory, egy non-profit kutató és érdekképviseleti csoport, amely a vállalati lobbitevékenység leleplezésén dolgozik, és a Corporate Accountability Research, egy üzleti etikát elemző non-profit csoport gyűjtötte össze.

Az Európai Unió (EU) és az Egyesült Államok öt legnagyobb olaj- és gázipari vállalata, nevezetesen a Shell, a BP, az ExxonMobil, a Chevron és a TotalEnergies 403 lobbistát regisztráltak az UNFCC konferenciáira, a COP21 és a COP27 közötti időszakban. A Párizsi Megállapodás (2016-2023) óta a 403 regisztrált küldött közül egyedül a Shell 177 küldöttet regisztrált.

A fent említett szervezetek úgy vélik, hogy a lobbisták azért vannak ott Bonnban, hogy a fosszilis tüzelőanyagok használatának szükségességét továbbra is napirenden tartsák és ezzel megőrizzék munkaadó cégeik nyereségét. Az öt olajipari vállalat összesen 200 milliárd dolláros profitot ért el 2022-ben, ami duplája az előző évi 2021-es profitnak – állapította meg az Energy Monitor.

Michael Gerard Cousins, az Exxon üvegházhatású gázokkal és éghajlatváltozással foglalkozó igazgatója, aki az Exxon olaj- és gázkutatási részlegében is fontos szerepet játszik, inkognitó módban lépett be a folyamatban lévő bonni konferenciára, és nem szerepelt az Exxon hivatalos résztvevő listáján. Az International Petroleum Industry Environmental Conservation Association nevű szakmai szövetség hozta be, mivel a lobbizás jelentős része az ipari szakmai szövetségeken keresztül valósul meg.

Hasonlóképpen, a Nemzetközi Kibocsátáskereskedelmi Szövetségnek 31 regisztrált küldöttje van a jelenlegi bonni eseményen, akik közül sok fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozik, köztük a Shell és a ConocoPhillips képviselői is.

A kutatók szerint a “Big 5” bővítési tervei 2025-ig 6674 millió tonnával növelnék a szén-dioxid-kibocsátást, ami több mint 2,5-szerese az EU 2021-es kibocsátásának. Ezért el kell fogadni az elszámoltathatósági keretrendszert, amely megvédi a klímapolitikát a fosszilis tüzelőanyag-ipar nyomásától.

A Nemzetközi Kibocsátáskereskedelmi Szövetség és a Fenntartható Fejlődés Üzleti Világtanácsa a fosszilis tüzelőanyag-lobbisták gyakori vendéglátói az éghajlatváltozással kapcsolatos tárgyalásokon. Az előbbi több, mint 2300 fosszilis tüzelőanyag-lobbistát látott vendégül a COP21-től COP27-ig, az utóbbi pedig több, mint 1300 fosszilis tüzelőanyag-lobbistát fogadott ugyanebben az időszakban.

A vállalatok a Párizsi Megállapodás (2016-2023) óta 1330 lobbistát jelentettek be az Egyesült Államok kormányának. Az EU-ban ugyanezek a cégek csaknem 99 millió eurót költöttek lobbizásra és 375 lobbistát jelentettek be. Több, mint 200 találkozót biztosítottak a bizottság vezető tisztségviselőivel 2016 óta.

A Shellnek volt a legnagyobb jelenléte Brüsszelben, 2016 óta 32 millió eurót költött, és 77 lobbistát küldött. A közlemény szerint az ExxonMobil-nak volt a legnagyobb jelenléte Washingtonban, közel 70 millió dollárt költött több, mint 360 lobbista fogadására.

A COP27-en, az öt nagy cég mellett, más fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó szervezetek is részt vettek lobbistáikkal, így a teljes szám 630-ra nőtt, ami 25 százalékos növekedés az előző évi COP26-hoz képest.

Az Egyesült Arab Emírségekben, amely idén az elnökséget tölti be, szintén a COP27 legnagyobb delegációja volt, köztük 70 fosszilis tüzelőanyag-lobbista. „A COP27 úgy néz ki, mint egy fosszilis tüzelőanyag-ipari szakkiállítás” – mondta tavaly a BBC-nek Rachel Rose Jackson, a Corporate Accountability munkatársa.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

A magasban zajló melegedés miatt ingerlékenység, alvászavar, zajérzékenység, fejfájás kialakulhat.
A megerősödő szél csökkenti a hőérzetet.
A légnyomás csökken.