Hét vármegyében is lehet felhőszakadás, figyelmeztetnek

2024. május. 20 11:20

Záporok, zivatarok az egész ország területén előfordulhatnak hétfőn, az északi, északkeleti vármegyékben pedig felhőszakadás sem kizárt, egyszerre nagy mennyiségű lezúduló csapadékkal.

Hétfőn délelőtt helyenként, déltől, estig többfelé fordulhatnak elő zivatarok az országban, valamivel nagyobb valószínűséggel a délutáni, esti órákban az Északi-középhegység térségében, a középső országrészben, illetve Észak-Alföldön. Helyenként intenzívebb zivatarok is kialakulhatnak jégeső (2 cm körüli vagy alatti átmérővel), viharos széllökés (60-80 km/h), illetve felhőszakadás (~25-30 mm, hegyvidéken elsősorban az Északi-középhegységben lokálisan > 30 mm) kíséretében. Estétől, késő estétől kevesebb helyen várható zivatartevékenység.

A HungaroMet elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt az egész országra, valamint felhőszakadás veszélye miatt Budapestre, valamint Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Fejér vármegyében. Itt intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék is hullhat.

Kedden a déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon előfordulhat zivatar. A késő délutáni órákban délnyugat felől egy vonalba rendeződött zivatarrendszer érheti el a délnyugati országrészt, és halad tovább az ország belső területei felé északkeleti irányba. A késő esti órákban várhatóan a keleti, északkeleti országrészt is eléri. A zivatarrendszert általában 60-80 km/h széllökés, felhőszakadás (15-30 mm), apróbb szemű jég (<2 cm) kísérhet. Helyenként, elsősorban a Dél-Dunántúlon heves zivatarok is előfordulhatnak (~2-4 cm jégátmérő, > 90 km/h széllökés, > 30 mm lokális csapadék). Az éjszaka folyamán délnyugat felől a rendszer mögött fokozatosan stabilizálódik a légkör.

Zivatar veszélye miatt az egész országra vonatkozóan érvényes a figyelmeztetés, de Zala, Somogy Tolna és Baranya vármegyére másodfokú figyelmeztetés érvényes. Felhőszakadás veszélye miatt a teljes Dunántúlra kiadta a HungaroMet a figyelmeztetést.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Egy gyenge hidegfront érkezik, mely jelentősebb változást nem hoz. De a frontérzékenyek idegrendszere jelezheti a légtömeg cserét. Görcshajlam növekedés, fejfájás, vérnyomás emelkedés és aluszékonyság előfordulhat.
A légnyomás emelkedik.