Zivatar és felhőszakadás veszélyére figyelmeztetnek az ország nagy részén

2023. július. 01 11:35

Gyenge hidegfront vonul át hazánk felett. Előbb a nyugati és középső, majd vasárnap a keleti országrészben biztosít kedvező feltételeket záporok, zivatarok kialakulásához.

Szombaton előbb a Nyugat-Dunántúlon, majd az idő előrehaladtával keletebbre is (főként a középső és déli megyékben) előfordulhatnak elszórtan zivatarok. Az erősebb gócokhoz intenzív csapadék (akár 10-20 milliméter – szombaton néhány helyen felhőszakadás, 25-30 mm), kisebb méretű jég és átmeneti erős (45-50 km/óra), esetleg viharos (60-70 km/óra) széllökés társulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével az egész országra vonatkozóan. Felhőszakadás veszélyére a Dunántúlon, valamint Pest és Bács-Kiskun megyében figyelmeztetnek.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Éjszaka nyugat felől stabilizálódni kezd a légkör, de főként az ország keleti részén (Tiszántúl, Borsod, Zemplén) még vasárnap napközben is kedveznek a feltételek zivatarok létrejöttéhez. Vasárnap Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Pénteken érkezik egy kiterjedtebb csapadék rendszer. Addig nem kell fronthatástól tartani. Fokozatosan növekszik a pollenterhelés.
A légnyomás csökken.