Országszerte zivatarra és felhőszakadásra figyelmeztetnek

2023. július. 04 11:14

Kedden és szerdán is nedves levegő tölti ki a Kárpát-medencét, kedvező feltételeket biztosítva további záporok, zivatarok kialakulásához.

Kedden a délelőtti, déli órákig főként a Dunántúlon és az északi tájakon fordulhatnak elő (többnyire beágyazott) zivatarok a kiterjedtebb csapadéktömbből. Ennek gyengülésével egy időben délután, este elszórtan/helyenként újabb zivatargócok pattanhatnak ki, nagyobb valószínűséggel a Dunántúlon és az Alföld délkeleti, déli részein.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt az ország teljes területére.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szerdára virradó éjszaka elsősorban az ország déli, délkeleti felén lehet zivatartevékenység egy kialakuló nagyobb csapadéktömbből, ez szerda délelőttig kitarthat. Az intenzívebb cellákat elsősorban felhőszakadás kísérheti rövid idő alatt akár 30-40 millimétert meghaladó mennyiségű csapadékkal. Kis eséllyel jégeső (apróbb szemű) is társulhat a gócokhoz. Éjjel helyenként köd (sűrű köd) képződhet, amely délelőtt gyorsan feloszlik. Szerdán napközben szórványosan alakulhatnak ki zivatarok, amelyekhez a felhőszakadás mellett (néhol akár 30-40 milliméter), jégeső (általában 1-2, néhol esetleg 2-3 centiméteres átmérővel), erős vagy viharos szél (általában 50-75 néhol akár 75 km/óra feletti szélsebesség) társulhat. Szerdán az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Pénteken érkezik egy kiterjedtebb csapadék rendszer. Addig nem kell fronthatástól tartani. Fokozatosan növekszik a pollenterhelés.
A légnyomás csökken.