Zivatarra és felhőszakadásra figyelmeztetnek hazánk keleti felén

2023. július. 06 11:34

Ma a keleti megyékben alkalmasak a feltételek zivatarok létrejöttéhez, melyeket felhőszakadás és jégeső is kísérhet. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Csütörtökön napközben elsősorban az Északi-középhegység térségében, illetve a Tiszántúlon lehet számítani záporok, zivatarok kialakulására (akár ismétlődő jelleggel). Az intenzívebb cellákat felhőszakadás (25-35 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék), jégeső (hozzávetőleg 1-2 centiméter jégátmérő) és erős, viharos (50-70 km/óra) széllökés kísérheti. Az esti órákra várhatóan csökken a záporok, zivatarok számossága, de teljesen nem fognak megszűnni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt hazánk keleti felére csütörtökön.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csütörtökön.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Éjszaka főként az északkeleti megyékben lehet számítani zivatarok előfordulására, melyeket intenzív csapadék, átmeneti szélerősödés, kisebb eséllyel apró szemű jég kísérhet. Ezek a cellák a péntek délelőtti órákra keleti irányba várhatóan elhagyják az országot.

Pénteken napközben az ország döntő részén már nem várható veszélyes időjárási esemény, a Dél-Dunántúlon lesznek kedvezőek a feltételek zivatarok képződéséhez.

Zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes pénteken Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Pénteken érkezik egy kiterjedtebb csapadék rendszer. Addig nem kell fronthatástól tartani. Fokozatosan növekszik a pollenterhelés.
A légnyomás csökken.