Károkozó viharokat hozhat az este, figyelmeztetés érvényes

2023. július. 19 7:26

A napsütéses órákat követően több hullámban várható zivatartevékenység hazánk területén. Az intenzívebb viharok a késő délutáni óráktól érkezhetnek, heves kísérőjelenségek társaságában.

Több hullámban várható zivatarok kialakulása. Heves zivatarok kialakulására főleg a nap második felétől számíthatunk. A zivatarokat általában viharos széllökések (60-80 km/óra), intenzív csapadékhullás, valamint jégeső (hozzávetőleg 1-2 centiméteres jégátmérő) kísérheti.

Heves zivatarok kialakulására (akár ezek rendszerbe szerveződésére) elsősorban a késő délutáni, esti óráktól a délnyugati, valamint az északkeleti területeken van esély. A heves zivatarokhoz erősen viharos, akár károkozó szélroham (90 km/órát meghaladó lökések), felhőszakadás (20-30 milliméter) és nagyméretű jég (3-4 centiméter feletti jégátmérő) társulhat.

Az időjárási helyzetre való tekintettel a piros fokozat is kiadásra kerülhet!

Hazánk teljes területén legalább elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az érkező zivatarok miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hevesebb zivatar veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyékre szerdán, és ugyanezeken a területeken érvényes elsőfokú figyelmeztetés felhőszakadás miatt.

Mérséklődik a meleg, a Dunántúlon, valamint a Dél-Alföldön várható 25, 26 fok közelében a napi középhőmérséklet értéke.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes magas középhőmérséklet miatt a teljes Dunántúlon, továbbá Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében szerdán.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyére, a csütörtöki napra vonatkozóan.

Csütörtökön a déli, délkeleti tájakon tart ki a meleg. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes holnap magas középhőmérséklet miatt Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Ma fokozatosan megszűnik a fronthatás. A kellemetlen tünetek elmúlnak. Felszakadozik a felhőzet, és erős lesz az UV sugárzás. Érdemes fényvédő krémet használni a déli órákban. A pollenterhelés a zivatarok és a lehűlés hatására lecsökkent.