Több megyében zivatar veszélyére figyelmeztetnek

2023. július. 22 11:44

A nap második felében főként a Dunántúlon és délen, valamint északkeleten alakulhat ki zivatar, helyenként akár felhőszakadással kísért heves zivatar.

A nap első felében csak elvétve (főként az északkeleti tájakon) lehet zivatar, majd várhatóan a délutáni, késő délutáni óráktól nyugat felől ismét egyre több helyen (legkisebb eséllyel az ország északkeleti harmadán) alakulhatnak ki – kelet felé mozgó – zivatarok (esetleg zivatarrendszerek).

A zivatarokhoz kapcsolódóan viharos széllökés (általában 60-90 km/órás lökések), jégeső (hozzávetőleg 1-2 centiméteres jégátmérő), intenzív csapadékhullás (rövid idő alatt általában 10-25 milliméter) előfordulhat. Elsősorban délnyugaton heves zivatarok (széllökés meghaladhatja a 90 km/órát, emellett a jégátmérő 2-4 centiméternél is nagyobb lehet) is létrejöhetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki heves zivatar veszélye miatt Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy megyére szombaton.

Felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes ma délnyugaton: Baranya és Somogy megyében.

Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki zivatar veszélye miatt szombaton Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Ma fokozatosan megszűnik a fronthatás. A kellemetlen tünetek elmúlnak. Felszakadozik a felhőzet, és erős lesz az UV sugárzás. Érdemes fényvédő krémet használni a déli órákban. A pollenterhelés a zivatarok és a lehűlés hatására lecsökkent.