Zivatarokra és felhőszakadásra figyelmeztetnek az egész országban

2023. július. 30 11:03

Az ország nagy részén számíthatunk vasárnap záporok, zivatarok kialakulására, amelyeket helyenként felhőszakadás kísérhet.

Hidegfront vonul át vasárnap térségünk fölött. Csapadékzónájából a következő órákban előbb a Kelet-Dunántúlon, majd a középső országrészben lehet zivatarokra számítani, amelyek fokozatosan kelet felé helyeződnek. A keleti, délkeleti országrészben hevesebb zivatarok kialakulása várható. A zivatarokat több helyen is felhőszakadás kísérheti, rövid idő alatt 20-40 milliméter, hevesebb zivatarok esetén ennél nagyobb mennyiségű csapdaékösszeg is előfordulhat. Ezen kívül a zivatarokhoz viharos széllökés (általában 60-80 km/óra, délkeleten, keleten akár 85 km/óra feletti) és jégeső (1-3 centiméteres átmérővel) is társulhat. Este lecsengenek a zivatarok, de a hidegfront mögött elsősorban az északnyugati tájakon alakulhat ki még egy-egy zivatar. Éjjel megnyugszik a légkör. Hétfőn délután az ország északkeleti harmadán számíthatunk zivatarok kialakulására.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélyes kísérőjelenségei és felhőszakadás kialakulása miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.