Mutatjuk, várhatóan hol eshet pénteken, óráról órára

2023. augusztus. 18 10:11

Záporok, zivatarok teszik fülledtté a levegőt pénteken, elszórtan, az ország bármely pontján lehet csapadék.

Meleg, nedves levegő tölti ki a Kárpát-medencét, emellett a magasban hidegcsepp is hatással van időjárásunkra. Jelentős a légköri labilitás, zivatarok alakulhatnak ki. A nap első felében elsősorban főleg a Dunától keletre, majd a déli óráktól elszórtan, az ország bármely pontján kialakulhat zivatar.

A zivatarokat lokálisan felhőszakadás (hozzávetőleg 25-35 milliméter, egy-egy helyen akár ennél több is lehet), ezen kívül átmeneti viharos széllökés (60-80 km/óra), esetleg jégeső (1-2 centiméternél nem nagyobb átmérő) is kísérheti.

Az alábbi összeállításban a legfrissebb modelleredmények alapján térképeken szemléltetjük, hol várható csapadék péntek 11 óra és szombat éjjel 3 óra között. A bemutatott előrejelzés bizonytalansága jelentős, ugyanis a zivatarok kialakulási helyének előrejelzése a legkorszerűbb eszközök és módszerek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben.

A térkép a csapadék intenzitását jelöli. A kékes árnyalatok gyenge, a zöldes közepes, míg a sárga és piros színek erős csapadékintenzitást jeleznek.

Folyamatosan frissülő radarképeinken megtekinthetik, hogy merre hull csapadék az országban, az aktuális információkért pedig érdemes figyelemmel kísérni veszélyjelzés oldalunkat is.

Az alábbi galériát megnyitva a jobb oldalon, fent látható az előrejelzett időpont.

Térképeken mutatjuk a péntek délutáni, szombat éjszakai esőzés útvonalát, óráról órára
17 fotó megtekintése
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán okoz változékony időjárást és kellemetlen tüneteket. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás csökken.