Figyelmeztetést adtak ki a nagy eső és a viharos szél miatt

2017. szeptember. 16 12:29

Egy mediterrán ciklon határozza meg hazánk időjárását, ebben a helyzetben gyakran hull az ország területén nagy mennyiségű csapadék.

A ciklon érkezésével ma a Dunántúl déli felén kis valószínűséggel heves zivatar is kialakulhat 90 km/h-át meghaladó széllökés és jégeső kíséretében. Az intenzív csapadéktevékenység következtében rövid idő alatt 20-30 milliméter csapadék is lehullhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Somogy és Baranya megyére figyelmeztetést adott ki a heves zivatarok miatt.

Várhatóan az esti óráktól a vasárnap délelőtti órákig a Dunántúlon és a középső országrész egyes megyéiben területi átlagban 20 mm feletti csapadék hullhat az intenzív és nagy kiterjedésű záporokból, zivatarokból. Emiatt a Dunántúlon, valamint Nógrád és Pest megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Vasárnap a déli, délutáni órákban délkeleten, keleten helyenként viharos (60-85 km/h) széllökés előfordulhat. Elsőfokú figyelmezteés érvényes ezért Békés, Csongrád és Hajdú-Bihar megyére. A középső, keleti országrészben ebben az időszakban helyenként zivatar kialakulhat, illetve időszakosan egy-egy heves kísérőjelenséggel kísért zivatar sem zárható ki.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Pénteken érkezik egy kiterjedtebb csapadék rendszer. Addig nem kell fronthatástól tartani. Fokozatosan növekszik a pollenterhelés.
A légnyomás csökken.