Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes

2023. szeptember. 13 15:43

Az átvonuló hidegfront hatására bárhol kialakulhat zivatar az országban, amelyeket az északkeleti megyékben akár villámárvíz és felhőszakadás is kísérhet.

Szerda délután, este nyugat, északnyugat felől kedvezővé válnak a feltételek zivatarokhoz, amelyeket elsősorban felhőszakadás (25-30 milliméter, lokálisan 40 millimétert meghaladó), viharos széllökés (általában 60-70, de kezdetben lokálisan egy-egy 80 km/órát meghaladó széllökés sem kizárt), esetleg kisebb szemű jég (2-3 centiméter alatti átmérő) kísérhet. Éjfélig hozzávetőlegesen a Duna vonaláig juthat a csapadékzóna.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyére, a szerdai napra vonatkozóan. Felhőszakadás kialakulása miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés szerdán.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Csütörtökön a zivatarokhoz szükséges feltételek egyre inkább az ország keleti felére korlátozódnak, másutt csökken a zivatar esély. A legfőbb veszélyforrás ekkor már várhatóan a felhőszakadás (rövid idő alatt 35-50 milliméter csapadék) lesz. Kiemelten az Északi-középhegység, Észak-Alföld térségében lokálisan akár 50-80 millimétert meghaladó csapadék is hullhat az ismétlődő cellaátvonulásokból, amely következtében lokális villámárvizek kialakulásának veszélye is fennáll. Estére a legtöbb helyen várhatóan lecsengenek a zivatarok, de főként délkeleten még éjszaka is aktív maradhat a légkör. Csütörtökön az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Felhőszakadás veszélye miatt Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében másodfokú, Nógrád, Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás kialakulása miatt csütörtökön.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Ma fokozatosan megszűnik a fronthatás. A kellemetlen tünetek elmúlnak. Felszakadozik a felhőzet, és erős lesz az UV sugárzás. Érdemes fényvédő krémet használni a déli órákban. A pollenterhelés a zivatarok és a lehűlés hatására lecsökkent.