Felhőszakadás veszélye miatt négy megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes

2023. szeptember. 14 10:56

A hidegfront csütörtökön többfelé kedvező feltételeket biztosít zivatarok kialakulásához. Pénteken már csak a Tiszántúlon lehetnek veszélyes időjárási események.

Csütörtökön napközben egyre inkább a Dunától keletre lehet számítani zivatarokra, másutt jelentősen csökken a kialakulási esélyük. A legfőbb veszélyforrás a felhőszakadás (rövid idő alatt 35-50 milliméter csapadék) lesz. Kiemelten az Északi-középhegység, Észak-Alföld térségében lokálisan akár 50-80 millimétert meghaladó csapadék is hullhat az ismétlődő cellaátvonulásokból, amely következtében lokális villámárvizek kialakulásának veszélye is fennáll. Estére a legtöbb helyen várhatóan lecsengenek a zivatarok, de főként délkeleten még éjszaka is aktív maradhat néhol a légkör. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megye kivételével az egész országra. Felhőszakadás veszélye miatt Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében másodfokú, Nógrád, Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Békés megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás kialakulása miatt csütörtökön.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken elsősorban a Tiszántúlon alkalmasak a feltételek zivatarok kipattanásához, egy-két erősebb góchoz ekkor is társulhat felhőszakadás (akár 25 millimétert meghaladó mennyiség), de ennek a csütörtökihez képest kisebb az esélye. A legvalószínűbb forgatókönyvek szerint a veszélyes időjárási események zöme határainktól keletre, illetve délre várható. Pénteken felhőszakadás és zivatar kialakulása miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád-Csanád megyében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Ma fokozatosan megszűnik a fronthatás. A kellemetlen tünetek elmúlnak. Felszakadozik a felhőzet, és erős lesz az UV sugárzás. Érdemes fényvédő krémet használni a déli órákban. A pollenterhelés a zivatarok és a lehűlés hatására lecsökkent.