Heves zivatarra, felhőszakadásra és kiadós esőre figyelmeztetnek

2023. szeptember. 22 10:53

Délnyugat felől egy mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat. Pénteken még csak északnyugaton, majd szombaton már többfelé kell zivatarok kialakulására számítani.

Pénteken késő délutántól, estétől előbb a Dunántúl északnyugati felén, éjjel már a középső tájakon is kialakulhatnak zivatarok (reggelig a Tiszántúlon a legkisebb eséllyel), amelyeket viharos széllökés (60-80 km/óra), jégeső (jellemzően 1-2 centiméteres átmérővel) és felhőszakadás (20-40, néhol 40 milliméter feletti csapadékmennyiség) kísérhet. Egy-egy heves zivatar is lehet 80 km/óra feletti szélrohammal és nagyobb méretű (2 centiméter feletti) jéggel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém, Vas, Győr-Moson-Sopron és Zala megyére, a pénteki napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton elsősorban a Dunától keletre (késő délutánig, estig legkisebb eséllyel a Tiszántúlon) és a Dunántúl délkeleti részén alakulhatnak ki (délről, délnyugatról, észak, északkelet felé mozgó) zivatarok, amelyekhez felhőszakadás (általában 25-50, néhol 50 millimétert meghaladó csapadékmennyiség), viharos széllökés (60-85 km/óra), és jégeső (1-3 centiméter) társulhat. Heves zivatar is valószínű, amelyet károkozó szélroham (90 km/óra feletti széllökés) és nagyméretű jég ( 3-4 centiméter feletti átmérővel) kísérhet. Szombaton napközben, este gyors mozgású zivatarrendszerek is létrejöhetnek, amelyek nagyobb területen okozhatnak károkozó szélrohamokat. Az időjárási helyzet függvényében szombaton (főként napközben, este) a piros fokozatú riasztás is kiadásra kerülhet!

Szombaton a Dunától keletre fekvő területeken, valamint Tolna és Baranya megyében másodfokú, az ország többi részén pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok veszélye miatt. Felhőszakadás kialakulása miatt Baranya, Tolna, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

A Dunántúlon (és kisebb eséllyel a Duna vonalának tágabb térségében területi átlagban is nagy mennyiségű csapadékra van kilátás. A legtöbb eső várhatóan egy délnyugat-északkelet tengely mentén jön létre, a tengely pontos helyzete azonban jelentős bizonytalansággal terhelt (mind északnyugat, mind délkelet felé elmozdulhat). Az említett területen a lehulló csapadék mennyisége szombaton általában 15 és 45 milliméter közé becsülhető, de lokálisan ennél jóval több (akár 60-70 milliméter) is hullhat. Nagy mennyiségű csapadék veszélye miatt Zala, Veszprém és Somogy megyében másodfokú, míg Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna és Baranya megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes szombaton.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.