Jégesők fenyegetik a napenergia-termelést

2023. október. 07 14:12

Az elmúlt években nemcsak hazánkban, hanem a világ legtöbb részén sok új napelempark épült. Komoly veszély leselkedik azonban rájuk a jégesők által.

Annak érdekében, hogy 2050-re csökkenjen a fosszilis energiahordozók égetéséből származó üvegházhatású gázok termelése, világszerte erőfeszítéseket tesznek a megújuló energiakapacitás gyors fejlesztésére. Ennek köszönhetően 2022-től már a napenergia a leggyorsabban növekvő villamosenergia-forrás. Ahogy ez az iparág növekszik, úgy nőnek a szélsőséges időjárási eseményekkel kapcsolatos kockázatok is. A GCube Insurance Services szerint az elmúlt tíz évben a fotovoltaikus parkokban keletkezett károk több, mint 70 %-a 2017 óta következett be. Pusztulásuk fő oka a szélsőséges időjárási események.

A hurrikánok, hóviharok, tornádók, jégeső és erdőtüzek mind olyan időjárási események, amelyek kockázatot jelentenek a napenergia-farmokra, de a napenergia-termelést fenyegető legkárosabb időjárási esemény egyértelműen a jégeső.

Képen: jégesőtől megsérült napelemek és napkollektorok 2023. júliusában, Olaszországban. Forrás: weather news greece

A Solar Power World arról számolt be, hogy a 2022-es texasi nyári jégeső több, mint 300 millió dolláros kárt okozott a fotovoltaikus parkokban, tízszer pusztítóbb volt, mint a Hannah hurrikán 2020-ban. A gyártók figyelembe veszik a jégeső kinetikus energiáját, de a fotovoltaikus panelek építésében vannak bizonyos korlátozások a maximális hatékonyság érdekében. 2023 júniusában a nebraskai Scottsbluffban baseball labda nagyságú jégszemek ütköztek a napelemek üvegfelületeinek több, mint 150 km/órás sebességgel, gyakorlatilag elpusztítva az egész napelemparkot.

Míg a nagy jégesővel járó viharok várhatóan további jelentős károkat okoznak, a napenergia-ipar a meteorológiai közösséggel és a biztosítókkal együttműködve elkötelezett a szélsőséges időjárási eseményekkel kapcsolatos kockázatok csökkentése mellett. A megfelelő időjárási információkkal és kockázatmodellezéssel továbbra is befektethetünk a megújuló energiatermelés növelésébe, miközben minimalizáljuk a berendezések károsodását és a pénzügyi veszteségeket.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.