Térképen, hol eshet a legtöbb eső a hétvégén

2023. október. 13 16:17

Az előttünk álló hétvégén mind a nyár, mind az ősz tiszteletét teszi hazánk területén: a szombati nyugalmat követően éles váltásban megérkezik az ősz, 10-13 fokot hűl az idő vasárnapra.

A szombat még sok napsütéssel, kellemes idővel telik, a megszokottnál jelentősen melegebb időt azonban markáns hidegfront zárja. A front szombat késő estétől, vasárnap hajnaltól északnyugat felől egyre nagyobb területre hoz csapadékot is. A vasárnap már hazánk döntő részén erősen felhős, borult, esős idővel telik, és a szél is megerősödik.

A jelenlegi adatok alapján mindössze északkeleten várható nagyobb mennyiségű csapadék, a fokozódó szárazságot a jelenlegi eső várhatóan nem oldja meg: a talaj felső 50 centiméteres rétegéből hazánk területén jelenleg 40-80 milliméter csapadék is hiányzik. Ugyanakkor minden milliméter jól jön majd a földeknek.  

Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét utolsó napjára a beáramló, sarkvidéki eredetű légtömegeknek köszönhetően, október közepén tehát végre beköszönt az igazi ősz. A lehűlés tartósnak ígérkezik, a jövő hét második felében pedig ismét megnő a csapadékhajlam, van esély az utánpótlásra.

Az alábbi galériát megnyitva látható a legfrissebb adatok alapján készített előrejelzés, melyben térképeken szemléltetjük a szombat estig, illetve vasárnap estig várható csapadékmennyiséget.

2 fotó megtekintése
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.