Viharciklonok törnek rá Nyugat-Európára: hurrikán erejű szél jön

2023. október. 30 14:54

Csütörtök reggel erős viharciklon éri el Nyugat-Európát, majd pár napon belül érkezik a következő.

Hőmérsékleti rekordok sorozatát hozta az idei év a Földön, ezúttal az óceánok hőmérsékletét tekintve is: a történelmi meleg tovább folytatódik és november első napjaiban is kitart, emellett az El Nino is tovább ront a helyzeten. A megszokottnál jelentősen magasabb vízhőmérséklet veszélyes viharciklonok képződését segíti elő az Atlanti-óceán északi területein, melyek komoly hatással lesznek Nyugat-Európa időjárására a következő időszakban.

A héten két intenzív viharciklon is fejlődik az Észak-Atlanti-óceánon. Az első már nevet is kapott, Ciaran csütörtökön éri el kontinensünk nyugati partvidékét hurrikán erősségű széllel és heves esőzést, villámárvizet okozhat Írországban, az Egyesült Királyságban, a La Manche csatorna környékén, Franciaország északi tájain és a Benelux államok területén. Ciaran kifejezetten gyors mozgású, gyorsan kimélyülő viharciklon, középponti nyomása az előrejelzések szerint 950 hPa körüli értékre süllyed, ennek köszönhető a rendkívül erős szél: néhol 160, akár 200 km/órás széllökések is felléphetnek. Az előrejelzett csapadékösszeg péntek reggelig 60-120 milliméter között van az érintett területeken.

Hétvégére újabb vihar készülődik a térségben, nyugat felől érkezik a következő viharciklon, mely legalább olyan erősnek ígérkezik mint Ciaran. Nem kíméli Nyugat-Európát az időjárás a következő időszakban.

A viharciklonok hazánk időjárására is hatással lesznek, nálunk azonban nem kell a fentiekhez hasonló viszonyokra számítani: mire ide ér, sokat szelidül a ciklonokhoz tartozó hullámzó frontrendszer. Pénteken és vasárnap számíthatunk csapadékra, a borult, esős időben jelentős, helyenként 30 milliméter csapadék is lehullhat, és csaknem országszerte erős, több helyen viharos széllökésekre kell számítani.

A viharciklonok gyors fejlődése az alábbi képsorozaton követhető, míg a második galériában a várható legerősebb széllökéseket szemléltetjük:

17 fotó megtekintése

A várható legerősebb széllökések a legfrissebb modelleredmények alapján:

22 fotó megtekintése

Nyitókép forrása: Severe Weather Europe

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem terheli fronthatás a szervezetet.
Emelkedik a légnyomás.