Jelentősen nőtt az kőolajfelhasználás, mi lesz így a klímacélokkal?!

2023. december. 08 12:53

Az olaj égetéséből származó globális kibocsátás az előrejelzések szerint 2022-hoz képest 2023-ban meredeken nő.

Az olajkibocsátás emelkedése várhatóan csaknem akkora lesz, mint a szén és a gáz együttes növekedése. A Global Carbon Budget című jelentés rámutatott, hogy a fosszilis tüzelőanyagokból származó globális szén-dioxid-kibocsátás 2023-ban minden idők legmagasabb szintjét érte el; tovább nőtt a tavalyihoz képest.

„Az éves globális szén-dioxid-költségvetés 36,8 milliárd tonna fosszilis szén-dioxid (CO2) kibocsátást tervez 2023-ban, ami 1,1 százalékkal több, mint 2022-ben” – olvasható a jelentésben, emlékeztetve arra, hogy a fosszilis tüzelőanyagok csökkentésére irányuló globális fellépés nem történik elég gyorsan az éghajlatváltozás megelőzéséhez. 

A jelentés szerint „a szén (1,1 százalék), az olaj (1,5 százalék) és a gáz (0,5 százalék) globális kibocsátása az előrejelzések szerint növekedni fog”. Rámutat továbbá, hogy „a légköri CO2-szint az előrejelzések szerint 2023-ban átlagosan 419,3 ppm lesz, ami 51 százalékkal meghaladja az iparosodás előtti szintet”.

A jelentés szerint Kanada rendkívül pusztító erdőtűz-szezonja a forgatókönyv rosszabbodásának oka. „A tüzek globális CO2-kibocsátása 2023-ban meghaladta az átlagot (a műholdak adatai alapján)” – áll a jelentésben.

A várható kibocsátás-növekedés Indiában 2023-ban 2022-hez képest meghaladja a nyolc százalékot, ami az egyik legnagyobb növekedés globálisan. A teljes kibocsátás mennyiségét tekintve azonban jóval a fejlett országok alatt marad. India a globális kibocsátások több, mint tizenkettedéért felelős, és a harmadik helyen áll a bruttó kibocsátás mennyiségét tekintve, bár az egy főre jutó kibocsátás tekintetében jóval alacsonyabb.

A Global Carbon Project (GCP) jelentést az elmúlt két évtizedben minden évben tudósok globális konzorciuma készíti el, hogy közös és kölcsönösen elfogadott megértést alakítson ki a Föld szénciklusáról.

A kutatócsoportban az Exeteri Egyetem, a Kelet-Angliai Egyetem (UEA), a CICERO Nemzetközi Klímakutatási Központ, a Ludwig-Maximilian-University München és 90 másik intézmény szerepelt szerte a világon.

A jelentés a szén-dioxid-kibocsátás növelésének terhét főként a fosszilis tüzelőanyagokhoz kapcsolódó kibocsátásokra és a földhasználat megváltoztatására, például az erdőirtásokra fektette. A jelentés előrejelzése szerint e két terület globális szén-dioxid-kibocsátása 2023-ban 40,9 milliárd tonna lesz.

Ez nagyjából megegyezik a 2022-es szinttel, és egy 10 éves „fennsík” része. Messze van attól a meredek kibocsátáscsökkentéstől, amelyre sürgősen szükség van a globális éghajlati célok eléréséhez.

A tudósok többször is felhívták a figyelmet arra, hogy 2030-ig több mint 40 százalékos globális kibocsátást kell csökkenteni ahhoz, hogy a globális felmelegedés emelkedése 1,5 Celsius-fokon belül maradjon, ami a párizsi megállapodás célja.

A közelmúltban közzétett Emissions Gap Report 2023 emlékeztetett arra, hogy „(bár) a hőmérséklet új csúcsokat döntött, a világ mégsem tudja csökkenteni a kibocsátást (és) … a világ az iparosodás előtti szinthez képest 2,5–2,9 °C-os hőmérséklet-emelkedés felé tart, hacsak az országok nem teljesítsenek jobban, mint amit a Párizsi Megállapodásban vállaltak 2030-ra”.

A megállapodás szerint 2030-ra a kibocsátást legalább 42 százalékkal kell csökkenteni a jelenlegi állapothoz képest, hogy a 1,5 °C-os célt elérjük.

A szén-dioxid-kibocsátási költségvetésről szóló jelentés szerint 2023-ban 2022-hez képest a kibocsátásnak Indiában 8,2 százalékkal, Kínában 4,0 százalékkal, az EU-ban 7,4 százalékkal, az Egyesült Államokban pedig 3,0 százalékkal kellene csökkennie; a világ többi része pedig 0,4 százalékkal.

A legoptimistább forgatókönyv szerint 1,8 Celsius-fokos emelkedés valószínű

„Az éghajlatváltozás hatásai mindenhol nyilvánvalóak körülöttünk, de a fosszilis tüzelőanyagokból származó szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló lépések továbbra is fájdalmasan lassúak” – mutatott rá Pierre Friedlingstein professzor, az Exeteri Globális Rendszerek Intézetének munkatársa, a tanulmány vezetője.

„Most elkerülhetetlennek tűnik, hogy túllépjük a Párizsi Megállapodás 1,5 °C-os célját, és a COP28-on ülésező vezetőknek meg kell állapodniuk a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátásának gyors csökkentéséről, még a 2 °C-os cél életben tartásához is” – mutatott rá.

A tanulmány arra figyelmeztetett, hogy „a jelenlegi kibocsátási szint mellett a Global Carbon Budget csapata 50 százalékos valószínűséggel becsüli, hogy a globális felmelegedés körülbelül hét éven belül folyamatosan meghaladja a 1,5 °C-ot”.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.