Villámgyors árhullám vonul le a Tiszán

2024. január. 19 16:45

November óta a csapadékos, esős időnek köszönhetően egymást követik a Tiszán a kisebb-nagyobb árhullámok.

A hét közepén bekövetkezett hirtelen enyhülés, illetve a vele érkező eső hatására a Tisza felső vízgyűjtőjéről, elsősorban Kárpátaljáról nagy mennyiségű víztömeg indult el a folyó irányába. A Tisza vízszintje az első hazai mérőpontnál, Tiszabecsnél 36 óra alatt több, mint 5 métert emelkedik és szombatra virradó éjszaka már tetőzik is a másodfokú árvízvédelmi készültség szintjénél. Majd a hétvége folyamán az áradáshoz hasonló gyors apadás várható, ugyanis a hirtelen hidegebbre forduló időjárás miatt a víznek nincs számottevő utánpótlása.

Kicsit lejjebb tekintve a folyón már az árhullám ellaposodására számíthatunk, ugyanis a gyorsan növekvő vízszint a folyó felsőbb szakaszain extra lejtést ad a víznek, így a folyása felgyorsul, az árhullám eleje “előreszalad”, így Tokajnál már várhatóan a másodfokú készültség szintje alatt tetőzik a folyó.

A Tisza középső szakaszán jelenleg még apadás tapasztalható, a vízszint emelkedése majd csak szombaton napközben kezdőik el. Az árhullám tetőzésére Szolnoknál a jövő hét közepén lehet számítani az elsőfokú árvízvédelmi szint közelében.

Grafikonok forrása: hydroinfo.hu

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.