Soha nem volt még ilyen meleg Európában

2024. február. 03 9:21

Már hivatalos, hogy a 2021. augusztus 11-én Siracusában mért 48,8 fok Európa új maximumhőmérséklet rekordja.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) előzetes vizsgálatok után hivatalosan is megerősítette, hogy a 2021. augusztus 11-én, a szicíliai Siracusában mért 48,8 °C az új európai kontinensrekord. Az eredményekről az International Journal of Climatology hasábjain számoltak be.

A rekordmagas hőmérsékletet egy automata meteorológiai állomáson mérték az olasz Siracusa városában, melynek valódiságát egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálta meg. Egy-egy kiugró hőmérséklet esetén ugyanis külön munkacsoportok foglalkoznak az adatok hitelesítésével, amely egy hosszadalmas eljárás során válik elfogadottá. A hiba elkerülése érdekében a kutatók ilyenkor a legapróbb részletekig kielemzik az időjárási helyzeteket a rendelkezésre álló adatsorok alapján, ahogyan ebben az esetben is történt. Az ellenőrzéshez az is hozzátartozott, hogy a mérőállomás szenzorát, adatgyűjtőjét illetve energiaforrását is átnézték, hogy minden megfelelően működött-e. Kiderült továbbá, hogy egy nagyon erős anticiklon volt jelen a térségben, a mérési eredmény pedig a környező mérésekkel is összhangban volt.

Mivel a WMO VI. (európai) régiójához Grönland és Ázsia bizonyos területei is beletartoznak (pl. Törökország, Izrael, Szíria), több kategórába sorolják a rekordokat. A szicíliában mért érték azonban a vizsgálatok alapján egyöntetűen valósnak bizonyult, amely a kontinentális Európa új legmagasabb mért hőmérséklete.

A korábbi csúcs még 1977. július 10-én született Görögországban, amikor Athénban és Elefsina városában is egyaránt 48,0 °C-ot mértek. A WMO archívumában szereplő értéket még nem elemezték olyan átfogó módszerekkel, mint az új rekordot.

A jövőben azonban valószínűleg nem kell majdnem ötven évet várni a csúcsdöntésre, mert a tendenciák bizonyos térségekben az extrémumok egyre gyakoribbá válását mutatják.

 

Kép: WMO

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.