A világ legmelegebb februárján vagyunk túl

2024. március. 07 19:41

Nem csak hazánkban volt rekordmeleg a február. Globálisan sem mértünk még soha ilyen magas átlaghőmérsékletet, mint 2024-ben.

A hazai adatok után meg sem lepődünk azon a tényen, hogy világviszonylatban is rekordmeleg volt a február. A mérések kezdete óta még sosem volt ilyen magas az átlaghőmérséklet ebben a hónapban, mint idén. A Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat (C3S) havi klímaközleményében arról számolt be, hogy a globális átlaghőmérséklet 2024 februárjában 13,54 °C volt, ami 0,81 fokkkal haladja meg az 1991-2020 közötti időszak februári átlagát, illetve 0,12 fokkal előzi meg az eddigi csúcsot, amelyet 2016-ban mértünk.

Sorozatban ez már a kilencedik rekordmeleg hónap, tavaly június óta minden alkalommal pozitív anomáliáról kellett beszámolnunk.

Az iparosodás előtti referencia időszakhoz (1850-1900) képest még nagyobb a változás, 1,7 fok a különbség. Azonban ha csak a hónap elejét vizsgáljuk, még markánsabb az eltérés. Február 8 és 11. között négy egymást követő napon is 2 °C-kal magasabb volt a napi középérték, mint a 19. századi normál. (Ezekben a napokban hazánkban is számos rekord dőlt, amelyről itt közöltünk összefoglalót.)

Európában még elrettentőbbek az értékek. Az 1991-2020 közötti normálidőszak átlagát 3,3 fokkal szárnyaltuk túl. Európán kívül is átlag feletti volt a hőmérséklet Észak-Szibériában, Észak-Amerika középső és északnyugati részén, Dél-Amerika nagy részén, Afrikában és Nyugat-Ausztráliában.

A globális léghőmérséklet átlagtól vett eltérése 2024 februárjában.

 

Az El Niño hiába gyengült tovább a Csendes-óceán egyenlítői részén, a térség hőmérséklete így is jóval a szokásos felett alakult. A tengerfelszín hőmérséklete is soha sem tapasztalt csúcsot ért el. A 60. szélességek között mért átlag 21,06 °C volt, amely 8 századdal magasabb az eddigi, 2023 augusztusi rekrodnál.

A tengerfelszín hőmérséklete 2024 februárjában.

 

A fentiek alapján várható volt, hogy évszakos rekord is születik. A 2023/2024-es téli szezon (december, január, február) az északi féltekén soha nem látott mértékben melegedett. Az 1991-2020 közötti időszak átlagához képest 0,78 fokkal volt magasabb. Európában azonban csak a második legmelgebb tél volt, ugyanis 2019/2020-ban még ennél is enyhébb volt az idő.

 

A globális léghőmérséklet átlagtól vett eltérése 2023/2024 telén.

 

A csapadékviszonyok ugyanakkor nem voltak ennyire szélsőségesek. Az átlagnál csapadékosabb területek ugyanúgy előfordultak, mint az átlagnosnál szárazabbak. A 2023/2024-es boreális tél átlagon felüli csapadékot és talajnedvességet mutatott Délnyugat-Európától a Kaukázusig és a Délnyugat-Oroszországig terjedő sávban, ami az alacsony nyomású rendszerek okozta heves esőzéseknek volt köszönhető. Tartósan az átlagosnál szárazabb körülményeket Dél- és Kelet-Spanyolországban, Dél-Franciaországban, Szicíliában, Skandinávia nagy részén, Oroszország északnyugati részén és a Fekete-tengertől nyugatra eső régiókban figyeltek meg.

Forrás és térképek: climate.copernicus.eu

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.