Nézd élőben a teljes napfogyatkozást!

2024. április. 08 12:10

Április 8-án teljes napfogyatkozás lesz megfigyelhető Mexikó, az Egyesült Államok és Kanada egyes részein. Az online közvetítésnek köszönhetően pedig szerte a világon.

Ha az időjárás kegyes lesz, Közép- és Észak-Amerikában teljes – de legalábbis részleges – napfogyatkozás lesz megfigyelhető április 8-án. Az eseményt a NASA (és a Space.com) online is közvetíti, így bárhol a világon be lehet kapcsolódni a megfigyelésbe. Magyar idő szerint este 19 órakor kezdődik a streaming. A teljes napfogyatkozás egy 185 km széles sávban lesz látható, a kontinens többi részén csak részben fogja eltakarni a napot a Hold.

Teljes napfogyatkozásról akkor beszélhetünk, amikor a földi szemlélő számára a Hold a szemlélő és a Nap között elhaladva teljes felületével kitakarja a napkorongot. A jelenség mintegy 2,5-5 percig tart, de a teljes folyamat órákat vesz igénybe. A leghosszabb holdárnyék ezúttal a mexikói Torreon közelében lesz, ahol 4 perc 27 másodpercig lesz teljesen fedésben a két égitest.

Ha szabad szemmel néznénk, a napfogyatkozáshoz elengedhetetlen a speciális, napszűrős szemüveg használata. Hiszen azt a rövid időszakot kivéve, amikor a Hold teljesen fedi a napkorongot, a sugarak már rövid idő alatt is szemsérülést okozhatnak. A közvetítést figyelve azonban biztosak lehetünk benne, hogy biztonságban vagyunk.

Magyarországon legutóbb 1999. augusztus 11-én volt teljes napfogyatkozás, a következőre pedig még 2081. szeptember 3-ig várnunk kell. Viszont a legközelebbi részleges napfogyatkozásig már egy év sincs hátra, 2025. március 29-én délelőtt és a kora délutáni órákban ugyanis Afrika északnyugati részétől Oroszország északi területén át teljes napfogyatkozás lesz megfigyelhető, amelynek egy részét mi is láthatjuk majd Magyarországon. Győr és Sopron környékén 4-5, Budapesten 2,8, míg Szegeden mindössze 1,01 %-át fogja kitakarni a Hold a napnak.

 

Az élő közvetítés előtt rövid ismertetőt láthatunk a mai eseményről, ezért már korábban is érdemes a lejátszásra kattintani.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Holnap egy mediterrán ciklon érkezik, mely előtt melegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Ennek hatásásra kialakulhat fejfájás, ingerlékenység, alvászavar, vagy bármilyen gyulladás.

A légnyomás csökken.