A fagy művészi ecsetvonásai

2017. november. 10 6:54

A téli tájon, a fagypont alatti hőmérséklet és a levegő nedvességtartalmának kompozíciójaként több szépséges időjárási jelenséget is megfigyelhetünk. Bemutatjuk, hogy alakulnak ki ezek.

Mitől lesz több a fagy a hidegnél? Hányféle faggyal kapcsolatos jelenséget tud megnevezni? Mi a különbség a talajmenti fagy és a légköri fagy között?

A légköri fagy, mikor a levegő hőmérséklete fagypont alá süllyed két méteres magasságban, derült, hideg, téli éjszakákon.

A talajmenti fagy  a talajon és a növényeken, tereptárgyakon alakul ki. Ehhez légköri fagyra nincs szükség. Egyes növények és tárgyak hamarabb lehűlnek, mint a levegő.

A dér szürkésfehér kristályai a harmatból keletkeznek a növényeken és tereptárgyakon.

Amikor az ablaküvegen keletkezik érdekes mintázatú fagy, azt jégvirágnak nevezzük. Az üvegnek fagypont alatti hőmérsékletűnek kell lennie, hogy a rá kicsapódó víz megfagyjon.

A zúzmara kristályait nem szabad a dérrel összetéveszteni. Hideg tárgyakon képződik felhő vagy köd túlhűlt vízpárájából. Ehhez a feltételek ritkán adottak. Összefüggő réteget képez a felületen.

Az ónos eső összefüggő üvegszerű, átlátszó bevonatot a fák ágain és más növényeken. De ebben az esetben a túlhűlt vízcseppek fizikai erőhatásra (becsapódás) fagynak rá a növényekre.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem terheli fronthatás a szervezetet.
Emelkedik a légnyomás.