Hogy mentsd az életed katasztrófa helyzetben

2018. január. 05 14:38

Az árvizek 2017-ben sok halálos áldozatot követeltek és nagy károkat okoztak szerte a világon. Hogyan lehet megelőzni a haláleseteket áradás esetén?

Hogy tudhatjuk magunkat és szeretteinket biztonságban, ha  bekövetkezik egy természeti katasztrófa?

Képzelje el azt a helyzetet, mikor kétségbeesetten keresi szeretteit. Vagy védeni próbálja értékeit. Ami Önöket elválasztja, egy bokáig érő folyócska. Átgázolna a folyón?

A fejlődő országokban az áradás okozta haláleseteket fulladás okozza.

Ez pedig olyan egyéni választások következménye, amit kétségbeesett emberek hoznak veszélyes helyzetekben. Anélkül, hogy okolnánk, vagy felelősségre vonnánk őket, ezek a balesetek megfelelő elővigyázatossággal megelőzhetők lennének.

Az agy nem túl jó a vízzel kapcsolatos veszélyek felmérésében. Álló vagy folyó vizek mentén nem tudjuk megbecsülni, milyen mély lehet.  És nem vagyunk tisztában a vízsodrás erejével sem. És túlbecsüljük a képességeinket.

Például a 15 centiméteres vízsodrás elég, hogy ledöntse a lábáról.  40 cm víz elegendő, hogy egy kocsit elmozdítson. 60 cm elsodor szinte bármit. Pedig ez nem is tűnik olyan sok víznek és végképp nem tűnik halálosnak.

Agusztusban Bangladesben és Nepálban 1200 halálos áldozatot követeltek az áradások. Az évtized legkatasztrofálisabb áradása sújtotta Dél-Ázsiát.

Ugyanebben a hónapban a Harvey nevű hurrikán érte el a Karib térséget és Houstonban ért partot. Mögötte Irma érkezett, ami a valaha észlelt legerősebb hurrikán volt.

A tudósok az éghajlatváltozás miatt még több ilyen szélsőséges időjárási katasztrófát jövendölnek.

Honnan tudjuk, hogy felkészültünk erre?

Az időjárás előrejelzések és olyan mérnöki megoldások, mint a gátak és töltések, segítenek megakadályozni az áradás okozta veszteségeket és pusztítást. De ezek költséges megoldások, főleg a fejlődő országok számára.

Amikor életeket követek egy időjárási katasztrófa, semmi nincs jobb eszköz a felkészültségnél.

Címkék:, , , ,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.