Bemutatjuk, melyik ország veszíti el elsőként az összes gleccserét

2017. november. 26 12:35

Venezuela lesz az, aki az ipari tevékenység kezdete óta elsőként veszíti el az összes gleccserét. Hamarosan már csak fényképek bizonyítják, hogy valaha jég uralta a tájat.

Korábban a dél-amerikai ország földjét öt gleccser barázdálta, de ma csak egy maradt – a Humboldt gleccser. Tényként jelezhetjük előre, hogy az elkövetkező 10-20 évben a gleccser teljesen eltűnik, mivel az éghajlatváltozás továbbra is ebben az irányban formálja a világot.

A gleccser a Pico Humboldton, Venezuela második legmagasabb csúcsán található, 4940 méter tengerszint feletti magasságban, a Sierra Nevada de Mérida hegységben. Az elmúlt 30 évben a tömegének 90 százaléka elveszett, és ha ez így folytatódik, végleg el is tűnik.

Ez egy olyan tragédia, amelyet egyértelműen a mérhetetlen energiaigény és a felelőtlen viselkedés egyik következményeként lehet kiemelni.

Venezuela rendkívül kiszolgáltatott helyzetben van az éghajlatváltozás szempontjából. Instabil terepe és túlnépesedett partvonalai miatt sok ember van veszélyben.

Azt még nem lehet pontosan megmondani, hogy pontosan melyik nyáron tűnnek el a gleccser utolsó jégtáblái. Az ország politikai küzdelmei, többek között arra kényszerítették a kutatókat, hogy elsősorban a műholdképekre és ne a földi megfigyelések értékelésére támaszkodjanak.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Változékony időjárásra számíthatunk, a Nyugat-Dunántúlon hidegfronti, másutt melegfronti hatással. A frontérzékenyek szervezetét megviselheti ez az időjárási helyzet. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás emelkedik.