Bosznia csendes gyilkosa

2017. november. 28 6:11

Miután az Egyesült Államok kilép a Párizsi egyezményből, az Európai Unió megmutatta, hogy globális vezető szerepet tölt be a fosszilis üzemanyagok kibocsátásának csökkentésében.

Néhány keleti szomszédja, amely a blokkhoz kíván csatlakozni, súlyos légszennyezési gondokkal küzd. Sok ember visszavált a szénre, ami egy olcsóbb alternatíva az Oroszországból származó importált gázokhoz képest. Bosznia-Hercegovinában a levegőszennyezés magas szintje a helyieket veszélyeztető jelenséggé vált.


Az emberek meghalnak a Divkoviciben kialakult szennyezett levegőben. Lassan már senki nem marad. Hamarosan kísértetfaluvá válik, mint Csernobil. A még élő lakosság nagy része légzőszervi problémával küszködik. Bosznia-Hercegovina a második helyen áll a légzőszervi halálokok rangsorában Észak-Korea után. Az ok a szénbányászaton alapuló energiafelhasználás.

A tuzlai erőmű 3 millió tonna szenet éget el évente és pumpál ki mérgező hulladékot a környező folyóvizekbe. Száraz, szeles időben a légszennyezettség elviselhetetlenné válik. Télen akár 10-15 napig nem lehet kinyitni a lakások ablakait, olyan büdös van. A szálló por koncentráció olyan nagy, hogy kaparja az ember torkát.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

A pénteken érkező ciklon előtt melegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe. A sok csapadék hatására mérséklődik a hétvégén a pollenterhelés.
A légnyomás csökken.