Itt várható havazás

2017. január. 03 10:36

Kedden a csökkenő a felhőzet mellett napközben több órára kisüt a nap. Estétől északon újra megnövekszik a felhőzet. A Balatonon közben szépen hízik a jég.

Kedden napközben és este főként északkeleten fordulhat elő havazás, hózápor. Megélénkül, néhol megerősödik a nyugati, délnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között várható. Késő estére -1, -5 fokra hűl le a levegő.

Szerdán reggelre az ország északi, délelőtt a déli felén is beborul az ég. Többfelé várható – többnyire kisebb – havazás, a Nyugat-Dunántúlon havas eső, eső is valószínű. A délnyugati szél többfelé megerősödik, a legerősebb széllökések északkeleten lesznek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -7, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul.

Csütörtökön felhőátvonulások lesznek hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, a Duna-Tisza közén lehet több a felhő, és ott kisebb havazás, másutt elszórt hózápor fordulhat elő. Az északi, északnyugati szél nagy területen viharossá fokozódik, a legerősebb széllökések a Nyugat-Dunántúlon lesznek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között várható.

balaton-jeg

HÍZIK A JÉG – DE MÉG NE MENJEN RÁ!

December 30-án jelent meg először az összefüggő jég a Balaton nyílt vízterületein. Az alacsony hőmérsékletnek köszönhetően a jég január 2-án, hétfő reggelre a nyílt vízen 5-6 cm, a sekélyebb területeken és az öblökben ennél pár centivel vastagabbá vált.

A jég állaga szilárd, azonban a jelenlegi vastagság még nem alkalmas a nyílt vízi jégen való biztonságos tartózkodásra.

A következő napokban további vastagodásra lehet számítani, azonban a hét közepétől várható erős, vagy viharos szél hatására sokfelé feltöredezhet az összefüggő jég és szélesebb rianások, illetve jégtorlaszok alakulhatnak ki.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás