Európa remeg a márciusi tél markában

2018. március. 03 10:36

A szélsőséges időjárási viszonyok sok halálesetet okoztak Európában. Csak Lengyelországban legalább 23 áldozatot szedett a fagypont alatti hőmérséklet.

Kinyitottak a menedékhelyek, mivel az utcán alvó hajléktalanok helyzete aggasztó ilyen időben. Több, mint 60 ember halt meg eddig a kontinensen, az Európát fogva tartó szibériai hideg miatt.

Közben a legtöbb repülőjáratot Írországban törölték és fennakadások voltak a felszíni közlekedésben.  Több ezren maradtak áramellátás nélkül.

Számos országnak kellett szembenézni a hó és a jég okozta problémákkal.

 

Mik a fő problémák?

A rendszert különböző becenevekkel illették – az Egyesült Királyságban “a keleti bestiaként” emlegetik, míg a hollandok “szibériai medvének”, a  svédek “hó ágyúnak” nevezik.

A szibériai hideg csütörtökön találkozott az Emma nevű ciklonnal, ami hóviharokat, és viharos szelet okozott Angliában, Walesben és Írországban.

Írországban  a dublini és corki reptérre érkező járatokat egészen szombatig törölték.

Az ország minden iskolája bezárt, és az embereket arra kérték, hogy ne üljenek autóba – mivel nincs az autókon téli gumi.

A vasútállomásokat szombat délig lezárták, és az összes időzíthető, nem sürgősségi műtétet az ország egészségügyi hatósága törölte.

A hadsereget felkérték a polgári munkaerő támogatására mind Nagy-Britanniában, mind Írországban. Így közös erővel takarítják el a hóakadályokat, mivel a szigetország nincs felkészülve az ilyen időjárásra.

Néhány Eurostar által üzemeltetett vasúti járatot is töröltek London, Párizs és Brüsszel között. A svájci Genfben található repülőtér  átmenetileg le volt zárva, majd újra megnyitották, de figyelmeztettek, hogy további késésekre és járat törlésekre lehet számítani.

Hollandiában pedig befagytak a csatornák, lehetőséget biztosítva az ottaniaknak nemzeti sportjuk, a gyorskorcsolya szabadtéri gyakorlásához.

Severe Weather Europe fényképe.

Közép-Olaszországban a fagy miatt több utat és vasútvonalat lezártak. Pénteken pedig legalább négy ember vesztette életét egy lavinában, a francia Alpok sípályáján. Ukrajnában minden iskolát és felsőoktatási intézményt arra kértek, hogy takarékoskodjanak a fűtéssel, hogy gázt spórolhassanak, miután az orosz szállító nem hajlandó újabb fűtőanyag mennyiségét biztosítani. Az energetikai óriás Gazprom azt mondta, hogy megszünteti az Ukrajnával kötött szerződéseit, miután egy stockholmi bíróság egy régóta fennálló jogi huzavonában elmarasztalta őket.

 

Hol történtek a halálesetek?

Lengyelországban az áldozatok többsége utcán alvó volt. A halálesetek annak köszönhetők, hogy a hajléktalanok a nagy idegben az alkoholtól várták a  felmelegedést. Ez a lengyel fővárosban az egy hete tartó éjszakai -15 fokos hőmérséklettel együtt halálos kombináció.

Az elmúlt héten a hideg időjárás Szlovákiában hét embert ölt meg, Csehországban hatot, Litvániában és Franciaországban ötöt-ötöt ( a lavinák áldozatain felül) és Spanyolországban legalább három ember esett a hideg áldozatául. Olaszországban, Romániában, Szerbiában és Szlovéniában mindenhol két haláleset történt, míg egy személy meghalt Nagy-Britanniában is. Hollandia, Svédország és Norvégia is jelentett egy-egy időjárással kapcsolatos halálesetet.

Spanyolországban a három áldozat egyike hajléktalan ember volt, aki egy elhagyatott teherautóban aludt.

Franciaországban egy másik hajléktalan ember halt meg füstmérgezésben egy elhagyatott házban, miután tüzet gyújtott, fűtési szándékkal.

 

Mi az előrejelzés?

Európa bizonyos területein már javultak a feltételek, és a következő napokban a hőmérséklet várhatóan emelkedni fog. Északkeleten várhatóan továbbra is hideg marad az idő és az átlagosnál hidegebb időjárás valószínűleg folytatódik az Egyesült Királyság és Írország egyes részein is.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.