Jelentős károkat okozott a keleti bestia Angliában

2018. március. 09 11:27

A múlt héten a "Keleti Bestia" (angolul: beast from east) fagyos levegője hatalmas károkat okozott a tengeri élővilágban az Egyesült Királyság partjai mentén.

A tudósok szerint a vízhőmérséklet a hideg betörés alkalmával egy pillanat alatt csökkent le jelentősen.

A közösségi médiában megjelent képek a halott rákfélék halmait mutatják. Homárokat, kagylókat, és a tengeri csillagokat mosott partra a víz az Északi-tengerből, Angliában. A tudósok szerint a tengeri állatok akkor hullottak el, amikor a vízhőmérséklet a hideg betörés pillanatában rövid idő alatt jelentősen csökkent. A múlt héten a tengervíz hőmérséklete 3 Celsius-fokot csökkent, ami miatt az élőlények elhúzódtak, összekuporodtak és csökkentették aktivitási szintjüket. Ez kiszolgáltatottabbá teszi őket a háborgó tengerben. A nagy hullámok elmozdították őket, és a viharos időjárás miatt a partra sodródtak. A nagyobb állatok, mint a delfinek, kevésbé helyhez kötöttek és el tudnak úszni, ha az életükről van szó. Így ők könnyen megmenekülhetnek ilyen időben is.

A természetvédők és a halászok most összeállnak, hogy megmentsék a még életben maradt homárokat és más rákokat. Bár a halott tengeri állatok látványa a tengerparton nyomasztó, a biológusok szerint minden faj gyorsan pótolja elveszett tagjait. A tenger világa gyorsan regenerálódik; az elhagyott élettereket gyorsan átveszik és benépesítik az élőlények.


Hogy maradnak-e hosszútávú következményei az eseménynek? Az majd csak később derül ki. De reméljük ez az időjárás szokatlan, ritkán ismétlődő esemény marad.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.