Los Angeles fehérre festi az utcáit

2018. április. 15 11:49

Los Angelesben úgy döntöttek, hogy egyes utcákat fehérre festenek azzal a céllal, hogy a hőmérsékletet városszerte csökkenjen. Megpróbálják ezzel mérsékelni a városi hősziget hatást.

A városi hősziget hatás, azt jelenti, hogy a városban gyorsabban növekszik a hőmérséklet napközben, mint a környező területeken. Ez a jelenség a világ minden táján, például hazánk nagyobb városaiban is megfigyelhető.

A Los Angeles-i épület dzsungelben a tisztviselők kidolgoztak egy tervet, amitől azt remélik, hogy megakadályozza a hőmérséklet emelkedését a globális felmelegedés ellenére: a város utcáinak fehérre festése a megoldás.

A CoolSeal néven ismert bevonatot a kiválasztott utakra permetezik, hogy visszatükrözzék a napsugarakat, és megszabadítsák a várost a rengeteg hőtől. Ez egy kísérlet arra, hogy csökkentsék a városi hősziget hatását, ami olyan városokban fordul elő, ahol sötét aszfalt van. Ez elnyeli a hőt és ezáltal a városi területek gyorsabban melegszenek fel, mint a környező területek.
Az éghajlatváltozás tény, amivel a Los Angeles-i és a föld minden táján élő embereknek együtt kell élnie nap, mint nap. Súlyos veszélyt jelent az egészségünkre, a környezetünkre és a gazdaságra nézve – ez sürgető kihívás.

Az elkövetkező 20 évben 3 fokkal igyekeznek csökkenteni Los Angeles hőmérsékletét, remélve, hogy ez javítja a levegő minőségét és esetleg csökkenti a hővel kapcsolatos halálesetek számát. Néhány fekete felszín fehérre festése a terv része volt. Mivel az aszfalt nyáron 160 fokos hőmérsékletet is elérhet, ennek megakadályozása óriási lépés lehet a város teljes hőmérsékletének csökkentésében. Egy jelentés szerint a CoolSeal utcák átlagosan 10-15 fokkal hűvösebbek, mint a sötét színű utak. Ez a közeli épületeket is hűvösebbé teszi, csökkentve ezzel a légkondicionálási költségeket.

Los Angeles városa fizet ezen projektért, ami kilométerenként körülbelül 25 000 dollárba kerül.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán okoz változékony időjárást és kellemetlen tüneteket. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás csökken.