Melegrekord sorozattal zárult a hét

2018. április. 30 6:33

A sok napsütés és a dél felől érkező nagyon enyhe levegő hatására több országos hőmérsékleti rekord is megdőlt a hét utolsó napján.

A fölénk áramló meleg levegő és a több helyen felhős idő hatására már a vasárnap éjszaka is rendkívül enyhe volt. A Szeged melletti Sándorfalván csupán 18,7 Celsius fokig csökkent a hőmérséklet, és ezzel megdőlt a legalacsonyabb hőmérséklet napi rekordja, amelyet 1966-tól mindeddig Budapest Országút és Eger állomás tartott 17,4 fokkal.

Nem kellett sokáig várni az újabb rekord döntésre, ugyanis délután szintén rekord meleget regisztráltak a hőmérséklet érzékelők. A 2012-ben Győrön és Nyíregyházán mért 30,6 fokot ráadásul nem egy, hanem mindjárt tizennyolc mérőállomáson is meghaladta a napi maximum-hőmérséklet országos rekordját. Ezek közül a legmagasabb értéket Kelebián és Sátorhelyen regisztrálta az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ezeken a mérőállomásokon 31,4 fokig melegedett fel délután a levegő.
Nem sokon múlott a fővárosi melegrekord sem. Újpesten délután 30,4 fokot mértünk, ami megegyezik a 2012-ben, ugyancsak Újpesten mért maximum értékkel.

A következő napokban is folytatódik a rendkívül meleg idő, az újabb rekordok sorsa valószínűleg néhány tized fokon fog múlni.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem terheli fronthatás a szervezetet.
Emelkedik a légnyomás.