Tíz éve készült az egyik legütősebb tornádó fotó

2018. május. 14 8:57

Néhány napja volt 10 éve, hogy ez az életre szóló fotó elkészült, ami ezt a szélsőséges időjárási helyzetet rögzítette az utókornak.

Egyszer adódik egy ilyen lehetőség az életben. A fotó megjelent több magazinban, kiállításon és könyvekben. A képet Jim Reed fotós lőtte 2008. májusában Colbyben, Kansasban.

Jim Reed vadászott a veszélyes időjárási helyzetekre, amikor is 2008. május 8-án, Kansasban meglátta a tornádóját, amely a legendás műalkotás tárgyát képezte.

Az intuícióját követve még előkészítette a fényképezőgépét, hogy rögtön fotózni tudjon, ahelyett, hogy két órát állítgatná a viharvadászat közben, mint általában szokta. A feláramlási zóna alapjáról készült néhány képkockájának fotózásnál egy tölcsért vett észre, és a tornádó másodpercről másodpercre jobban látszódott. Felhívta a Nemzeti Időjárás Szolgálatot (NWS), hogy beszámoljon egy lehetséges fejlődő tornádóról. Harminc másodperccel később három mérföldre délkelet felé egy kavargó törmelékfelhő ért földet. Csak a tiszta égbolt és a tölcsér látszódott. Az örvény még nem töltődött fel szennyeződéssel, csak a törmelék kavargott a tornádó körül.

Hamarosan a tornádó hangja már olyan, volt, mint egy dübörgő vízesés. A tornádó elindult felé és az autóba ugorva kellett asszisztensével menekülniük előle. A hátsó ablakon keresztül látták, hogy fejlődik a tölcsér a nyomukban. Gyanította, hogy a forgószél hamarosan veszít erejéből és leállította a kocsit. A tornádó mindössze 150 méterre volt tőlük. Merészen Reed a vihar felé futott és ellőtte a képeket, amelyek ikonikusak maradtak.

A repülő por kb. 50 méter távolságban állította meg, néhány képet még rögzített, de valójában csak szeretett volna ott állni és figyelni a természettel való rendkívüli interakciót.

Lassan visszaindult a jármű felé, de nem érezte tiszteletteljesnek, hogy hátat fordít az örvénynek. Másodpercekkel később, az örvény összeomlott, és porfelhővel borította őket, de mindkét kamera tökéletesen működött.

A tornádók és a porviharok különböznek, mert a forgószelekhez a zivatarokra és zivatarfelhőre van szükség és a felszín közelében összeáramló szelekre.

A Reed által elkapott fotogén porvihar jól kezelhető körülmények között alakult ki, ami lehetővé tette, hogy lassan mozogjon a tornádóban, annak ellenére, hogy nem kapcsolódott a felhőhöz. Ezek tipikusan csak a szennyeződést vagy port kavarják fel, mint a képen látható, de néha károkat is okozhatnak.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán okoz változékony időjárást és kellemetlen tüneteket. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás csökken.