Felhőszakadást hozhatnak a zivatarok

2018. május. 22 10:56

Kedden és szerdán is kedvezőek lesznek a feltételek záporok, zivatarok kialakulásához. Helyenként felhőszakadás, jégeső is kíséri átvonulásukat.

Kedden szórványosan alakulhatnak ki zivatarok, amelyekre elsősorban a középső országrészben, a Dunántúlon és az Északi-középhegység tágabb környezetében számíthatunk. Környezetükben főként felhőszakadás (kis területen akár 30-35 millimétert meghaladó csapadékmennyiség), viharos széllökés, kisebb eséllyel egy-egy helyen nagyobb szemű (1-2 centiméter körüli átmérővel) jég fordulhat elő. Az OMSZ Békés és Csongrád megye kivételével elsőfokú figyelmeztetést adott ki az országra felhőszakadás veszélye miatt.

Éjszaka a középső országrészben fordulhat elő zivatar. Szerdán szórványosan, nagyobb számban az ország délnyugati felében valószínűbb zivatarok kialakulása, felhőszakadás (lokálisan több, mint 30 milliméter, a délnyugati országrészben, akár 40 milliméter hullhat helyenként), viharos szél és egy-egy helyen jégeső kíséretében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán ciklon érkezik. Változékonyabbra fordul az időjárás.
Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.
A légnyomás nem változik.