Felhőszakadás veszélyére figyelmeztetnek

2018. május. 28 10:51

Az elmúlt napokhoz hasonlóan a délutáni, esti órákban magasra nőnek a gomolyfelhők és zivatarok kialakulására is számítani kell, helyenként felhőszakadás kíséretében.

Hétfőn a nap második felében szórványosan alakulnak majd ki zivatarok leginkább a Nyugat-Dunántúlon és az Alföldön, melyek az éjszaka első felében lassan megszűnnek, feloszlanak. Zivatarok környezetében nagy mennyiségű csapadék (15-25 milliméter), erős vagy viharos szél és kisméretű jég fordulhat elő. Emellett néhol felhőszakadás (akár 30 milliméter csapadék) is lehet. Kis valószínűséggel egy-egy intenzívebb zivatarhoz 70 km/óra fölötti széllökés, valamint a mai nap folyamán főként keleten esetleg 2 centiméter körüli jég társulhat. Az OMSZ két északkeleti megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várható intenzív csapadéktevékenység miatt.

Kedden a déli óráktól főként a Dunántúlon és a középső országrészben ismét számíthatunk elszórtan zivatarokra. Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre kilenc nyugati és északi megyére figyelmeztetést adott ki a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán ciklon érkezik. Változékonyabbra fordul az időjárás.
Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.
A légnyomás nem változik.