Mi történik, ha villám csap az emberbe?

2018. június. 06 15:25

Ezekben a napokban sok vihar alakul ki hazánkban, amelyekhez több tízezer villám társul. Magyarországon évente több tucatnyi emberbe csap villám.

Mi történik, amikor a villám eléri az emberi testet, az autókat, a házakat és a tengert. Amikor emberbe csap a villám, megállhat a szíve és megsülnek a belső szervei.  A bőr felületén jellegzetes fa alakú mintázatot hagy. A  vérerek gyakorlatilag felrobbannak a hatalmas feszültségtől. Hazánkban több tucat ember szenved villámcsapást évente, melyek közül minden harmadik halálos.

Mi történik ha autóba csap a villám?

Az autók biztonságos menedéket nyújtanak a villámcsapással szemben, mivel az autó fém váza elvezeti az elektromosságot.

Mi történik, ha tengerbe vagy más állóvízbe csap a villám?

A víz jól vezeti az elektromosságot. Viszont belecsaphat hajókba vagy árbocrúdba. Kivégzi a felszín közelében a halakat.

Mi történik, ha házakba csap a villám?

Ha egy házat ér villámcsapás, a tető kigyulladhat. Áramkimaradást is okozhat és nagy károkat tehet az elektromos berendezésekben. Ezen kívül számolni kell a villámcsapás másodlagos hatásával is, ami akár egy utca összes elektromos berendezéseit tönkre teheti.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Pénteken érkezik egy kiterjedtebb csapadék rendszer. Addig nem kell fronthatástól tartani. Fokozatosan növekszik a pollenterhelés.
A légnyomás csökken.