Egyszerre figyelmeztetnek hőségre és felhőszakadásra

2018. június. 11 14:09

Hétfőn és kedden továbbra is felhőszakadás és heves zivatarok megjelenése várható, de emellett a déli megyékben a hőség miatt is figyelmeztetést adtak ki.

Hétfőn az ország keleti felén, azon belül is főként a Tiszántúlon valószínű elszórtan zivatarok előfordulása, amelyekhez egy-egy helyen felhőszakadás (rövid idő alatt 30 millimétert meghaladó csapadék) társulhat, illetve északkeleten akár egy-egy heves zivatar (90 km/óra feletti széllökés és nagyobb szemű jégeső) sem zárható ki a délutáni, esti órákban. Éjszaka is az ország keleti, északkeleti harmadán, esetleg az északi határ mentén alakulhat ki egy-egy zivatar. Az OMSZ hétfőre az ország északkeleti harmadára elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék és a heves zivatarok miatt. A Dél-Dunántúlon pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt, amely azt jelenti, hogy a középhőmérséklet, eléri a 25 fokot. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedden várhatóan a nap második felében alakulhatnak ki, illetve sodródhatnak be zivatarok főként az ország északi, majd az északnyugati, nyugati megyéibe is. Ezek között már nagyobb eséllyel lehetnek heves zivatarok, melyekhez kapcsolódva (inkább az esti órákban) 90-100 km/órás szélrohamok, nagyobb szemű jég és felhőszakadás (20-30 millimétert meghaladó csapadék) társulhat. Kedd éjszaka a zivatartevékenység átterjedhet az ország más részeire is. Kedden már az ország hat megyéjére érvényes elsőfokú hőség figyelmeztetés, és csaknem az egész országban heves zivatarok, felhőszakadás előfordulására számíthatunk.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás