A Mars fényesebbé teszi ezt a nyarat

2018. június. 15 13:44

A Vörös Bolygó pályája most áll a legközelebb a Földhöz 2003 óta. Hogyan és mikor láthatjuk az éjszakai égbolton?

A következő néhány hét folyamán a Föld és a Vörös Bolygó közötti távolság csökken, amely július 31-én reggel lesz legkisebb.
A következő alkalommal, amikor a Mars olyan közel jár, mint ezen a nyáron, már 2035. szeptember 15-ét írunk majd.

A csillaglesők már alig várják, hogy júliusban a Mars a Földhöz legközelebb érjen. 2003 óta nem volt ilyen fényes a Mars, mint most.

A következő néhány hét folyamán a Föld és a Vörös Bolygó közötti távolság zsugorodik, ahogy a Föld, a Mars és a Nap között halad át. Az orbitális randevú alatt a Mars fénye július 31-én reggel lesz legerősebb. 2003-ban a Mars a Földhöz 55,8 millió kilométernyi távolságba került – közelebb, mint 60 000 év alatt valaha. Az idei nyári show nem lesz annyira lenyűgöző, mint 2003-ban, tekintve, hogy a szomszéd bolygónk most csak 57,3 millió kilométerre közelít meg minket. Mégis, a teleszkópokat használó amatőr csillagászoknak nagyszerűen tárul a szeme elé a Vörös Bolygó.

A Mars könnyedén láthatóvá válik szabad szemmel is. Sőt, nehéz lesz elszalasztani, mivel úgy fog kinézni, mint egy napnyugta utáni délkeleti narancssárga jelzőfény. Sokkal fényesebb lesz, mint bármelyik csillag. Világosabb, mint a Jupiter, majdnem ugyanolyan fényes, mint a Vénusz.

A Mars megjelenése évről évre nagyot változik, a szomszédos bolygók közötti távolságtól függően. A Föld 365,25 napon át halad elliptikus pályáján a nap körül, míg a Mars 687 napot igényel a saját elliptikus utazásának befejezéséhez. A kettő közötti távolság szélsőségesen változik. Egy év múlva a bolygók viszonylag közel lehetnek, míg más években, a világegyetem olyan távoli pontjaira kerülnek, mint még soha. 2016-ban a bolygók a pályájuk legtávolabbi pontjain voltak, 75 millió kilométer távolságban, így a Mars nagyon kicsinek látszott.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Estétől melegfronti hatás várható. Emiatt jelentkezhet szédülés, fejfájás, ízületi panasz. Álmatlanul forgolódhatunk éjszaka.

A légnyomás csökken.